Írta: vira

Idén sem maradhat el hazánk sokéves hagyományokkal rendelkező környezetszépítő versenye, amelyben hosszú idő óta a Duna-menti települések, közülük is Géderlak, Ordas és Uszód az egyik legeredményesebbek.

-Hirdetés-

Tavaly a falvak versenyében Érsekcsanád lett az első, a városok közül Solt különdíjban részesült.

A koronavírus-járvány miatt kényszerűségből újra gondolt, a megszokottól eltérő versengést ezúttal települések, önkormányzatok helyett magánszemélyek számára hirdették meg.

A megmérettetés célja, hogy megmutassuk, milyen szépek az ország balkonjai és előkertjei, és milyen sokan tesznek azért, hogy saját környezetük szebb és vonzóbb legyen.

Egyéni készítésű fényképek beküldésével bárki részt vehet a két kategóriában meghirdetett versenyen.

Mint megtudtuk, a pályaműveket – kizárólag online regisztrációt követően – elektronikus úton lehet feltölteni a palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalra.

Pályázni 2020. május 15. napján, vagy azt követően készült, a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató balkonkerti, előkerti fotókkal és egy maximum 400 karakteres leírással lehet, két kategóriában: Legvirágosabb balkon; Legvirágosabb előkert.

A PÁLYÁZATOKAT 2020. MÁJUS 15. ÉS 2020. JÚLIUS 1. KÖZÖTT VÁRJÁK.

Egy szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában nyertes pályaműveket hirdetnek, amelyek beküldői díjazásban részesülnek.
TERMÉSZETESEN KÖZÖNSÉGDÍJ IS LESZ, A SZERVEZŐK A FACEBOOKON 2020. JÚLIUS 13. ÉS 26. KÖZÖTT KÜLÖN VERSENYT INDÍTANAK A PÁLYAMŰVEKNEK, AHOL MINDKÉT KATEGÓRIÁBAN EGY-EGY HÉTIG LEHET MAJD SZAVAZNI A LEGSZEBBEKRE.
A szavazatok alapján károm-három győztest hirdetnek.

Mint emlékezetes, tavaly először már nem csak egy országos díjátadón értékelték a Virágos Magyarország versenyben részt vevő településeket, hanem első körben területi szinten mérkőzhettek meg a városok és falvak, de a határon túlról is lehetett jelentkezni. A Virágos Magyarország versenybe évente átlagosan 300 önkormányzat nevez be.
Mint emlékezetes, múlt év szeptember 6-án Baján hirdették ki a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket magában foglaló régió nyerteseit: a három megyéből pályázó városok között Szentes, a falvak között Érsekcsanád lett az első helyezett.
A megyében, a kalocsai járásban főképp a Duna – menti községekben van régi hagyománya a Virágos Magyarország mozgalomban való részvételnek. Géderlak, Ordas, Uszód, és Fajsz többször volt első helyezett, illetve díjazott a különböző kategóriákban az elmúlt években. Tavaly különdíjban, elismerő oklevélben részesültek.

A 1994-ben életre hívott Virágos Magyarország kezdeményezés arra ösztönzi a városokat, községeket, és immár a magánszemélyeket, hogy aktívan tegyenek a kulturált és vonzó településkép kialakításáért. Ehhez a parkok és virágos területek kialakítása mellett számos dolog hozzájárul. Többek között a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása; a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.


Jelenleg a verseny 19 kiíró szervezet részvételével működik, köztük megtalálható 3 minisztérium, a miniszterelnöki kabinetiroda, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, valamint számos szakmai szervezet, akik közvetlen erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg évente a verseny. A projekt finanszírozási, jogi és szervezeti hátterét meghatározó mértékben a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. biztosítja.

Bács-Kiskun facebook oldala

MEGOSZTÁS