Bócsán tartotta egyhetes edzőtáborát a felnőtt kötöttfogású válogatott. A június 15-19. között zajló táboron mintegy 30 versenysportoló vett részt, köztük több világ- Európa-bajnoki és olimpiai érmes. Nagy dolog volt testközelből látni az edzéseket, melyeken a Csepel, az UTE, a Dorog, az ESMTK a Honvéd, az FTC, Cegléd és a BVSC versenyzői vettek részt.

-Hirdetés-

Mint Petróczi Andor edző és házigazda mesélte, ez óriási esemény a bócsai birkózás életében: „Mi ezekért a világhírű sportolókért komoly buszutakat szerveztünk, hogy megnézzük a versenyeiket. Most pedig itt vannak, kézzelfogható közelségben!”

A mintegy 30 birkózó feszes napirend szerint teljesítette az edzésprogramját. A vezetők — Sike András (’88 Szöul arany, szövetségi kapitány) és Módos Péter (2012 London bronz) — négy szőnyegen, a megfelelő szakmai tudás birtokában készítették fel őket az őszi versenyekre.

Petróczi Andor bócsai edző és Frittmann János főzőmester

Én lassan már tiszteletbeli bócsaivá válok — ezt Kiss Balázs „Balu” kötöttfogású 97 kg-os világbajnok mondja, aki a BVSC csapatából, Zuglóból érkezett. Ez már a búcsúesten hangzik el a Parkerdőben, ahol a falu meghívására a helyi birkózók, köztük a gyerekek is, közös vacsorával köszöntik a versenyzőket. — Nagyon sokszor megfordultam itt.

Milyen itt edzeni? Hiszen csak egy kis faluról beszélünk — mondhatni, semmi különös…

Ez az edzőtárbor felülmúlta minden várakozásunkat. Először is az, hogy minden együtt van! A körülmények, a terem, a szállás, az étkezés és a szívélyesség csodálatos volt. Bócsán olyan szinten kiszolgálnak minket, hogy már pedzegettük a szövetségi kapitánynak, hogy a többi eddigi helyet el kellene engedni. Kiemelendő, hogy ez volt az első olyan birkózó edzőtábor, melynek a teljes élelmezését egy dietetikus gárda állította össze, versenyzőnként személyre szabva. Ennek elkészítését az önkormányzat csapata profin megoldotta.

Viszont nincs hegy, uszoda…

Na jó, hegy nem is kell… A kerékpárutakat kihasználtuk volna egy kis „lazításra”, de az eső nem engedte. Ami nekünk számít: zavartalan edzéslehetőség minőségi helyen! A csarnok felszereltsége tökéletesen megfelel a mi szükségleteinknek, hozzá jön még a konditerem, a szauna és az ellátás…

Nagyon köszönjük Szőke-Tóth Mihály polgármesternek, hogy ideszervezte ezt az edzőtábort.

A koronavírus mennyire vetette vissza a lelkesedéseteket? Hiszen versenyek, sőt: maga az olimpia is elmaradt.

Itt már Módos Péter korábbi olimpikon is odalép: Nekünk van miért edzeni, hiszen ahogy lehet, beindulnak a bajnokságok. Néhány hónap pedig nem jelentheti azt, hogy elveszíthetjük a motiváltságunkat!

Vendégek és vendéglátók a záróvacsorán a bócsai parkerdőben

Pontosan egy évvel tolódtak el a kvalifikációk. A hazai kötöttfogásnak pedig biztosan megvannak az olimpiai kvalifikációi. Itt vannak a Lőrincz testvérek, akik már megszerezték a kvótát, Korpási Bálint és egyéb nagy nevek, akik esélyesek a kijutásra.

De úgy is mondhatjuk, hogy a fiatalok kaptak még egy évet az olimpiai felkészülésre, az idősebbek pedig a szintentartásra. A vírus miatt még nem látszanak a versenyidőpontok: mindenki azt várja, hogy a világ sportvezetése tisztán lásson, és csak azután lehet beindítani a hazai versenyeket.

És persze Hajrá Magyar Birkózás, Hajrá Bócsa!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS