Írta: vira

A keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda pályázatot nyert a Nemzeti Tehetség Program kiírásában. Az NTP-MTTD-19-0260  számú projekt címe: Napjaink energiatermelésének és elektromos fogyasztóinak felfedeztető szemléltetése.

-Hirdetés-

Célja, hogy a tanulókat – kimozdítva az iskolapadból -, olyan élményekhez juttassa, ami segíti az energiatermelés folyamatának megértését, ösztönözi őket a gazdaságos energiafogyasztásra és a felelős emberi magatartásra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert 1 300 000 Ft-os támogatás 30 órás, tanórán kívüli, természettudományos kompetenciák elmélyítését szolgáló, élmény- és felfedezésközpontú, komplex tehetséggondozó programra szól.  

A tanév során megvalósuló program részét képezte vendég előadóval foglalkozás megvalósítása a mobiltelefon méréstechnikai alkalmazásáról és a modern digitális méréstechnikáról. A környezetvédelem, újrahasznosítás keretében látogatás a Pintér Művek újrahasznosító üzemrészlegében, továbbá egy egész napos kirándulás a Paksi Atomerőmű területén.

A pályázat megvalósításának egyik feltétele volt tárgyiasult alkotás megvalósítása (pl. kiállítás, makett). Ennek az indikátornak megfelelve pattant ki a pályázó- és megvalósító pedagógusok, Tusori Tibor és Tusoriné Szóráth Klára fejéből az az ötlet, hogy iskolánk földszinti folyosóján, a fizika terem előtt valami újat hozzanak létre.  Ez egy állandó kiállítás megvalósítása lett.

A fali képeken áttekinthető az „Elektromos energia szállítás hálózata” az erőműtől a végfelhasználókig, háztartási fogyasztók kapcsolási makettjei (csillár, alternatív, fényerő szabályzós), világító eszközök fogyasztási táblázata, melyeket a tanulók saját kezűleg készítettek.

Napelemmel működő robotok, szélhajtású eszközök, tologató puzzle játék, valamint érintőképernyő került elhelyezésre, ami memóriajátékokkal és szórakoztató kisfilmekkel igyekszik fejleszteni a tanulók gondolkodását.

Külön érdekesség az a pedál hajtású generátor, amellyel versenyre kelhet a látogató egy napelem teljesítményével.  Az álom megvalósításában a NOGA Dekor Kft. segített.

A kiállítás június 15-től tekinthető meg az érdeklődők számára a Piros iskola földszinti folyosóján.

-sajtóközlemény-

MEGOSZTÁS