Írta: vira

Az OKJ-s képzések teljes kifutási ideje 2020. december 31., de szeptember 1-jétől már a Szakmajegyzékben található alapszakmákat oktatják majd a felnőttképzésekben.

-Hirdetés-

Mutatjuk, hogy a továbbfejlesztett szakképzési rendszerben milyen szakmák közül válogathattok.

Szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) 759 szakmája helyett a Szakmajegyzék 174 alapszakmáját oktatják majd a felnőttképzésekben. Fontos, hogy a Szakmajegyzékben szereplő szakmák elvégzésére 2021-től kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség. Ebben a formában két szakma megszerzése azonban továbbra is ingyenes. A felnőttoktatásban pedig változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Hol nézhetitek meg az alapszakmákat?

Az alapszakmákról szóló tájékoztatóban 25 ágazatról, és azon belül 174 szakmáról olvashattok röviden. Miden ágazatnál megnézhetitek, hogy milyen választható képzéseket indítanak az ötéves technikumi, illetve hároméves szakképzőiskolai rendszerben. 

Itt megtaláljátok a szakmák leírását, valamint a képzés idejét és az elvárt kompetenciákat.

De a tájékoztatóban arról is olvashattok, hogy pontosan mihez fogtok majd érteni egy-egy képzés elsajátítása után, illetve kiknek ajánlják az adott szakmát.

Fontos változás lesz szeptembertől az is, hogy a nappali képzésben tanulók teljesítményük alapján részesülnek majd ösztöndíjban, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel. Illetve szintén újdonság, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsga eredményétől függően egyszeri 150-300 ezer forint közötti összeget kapnak kézhez. Ezekről a juttatásokról itt írtunk részletesebben.

Forrás: http://eduline.hu/

MEGOSZTÁS