Írta: vira

Mutatjuk, hogy mi minden fog változni holnaptól.

Kamatot vágnak a bankok

A jegybank 0,9-ről 0,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, ami komoly változást jelent a hiteleknél is. Mint bizonyára tudod, a kormány 2020. március 19-től maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). A rendelet szerint a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét. Ez a korábbi jegybanki alapkamat (0,9%) esetében 5,9% volt, az új ráta (0,75%) szerint azonban 5,75 százalékra esik a THM maximális értéke.

-Hirdetés-

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Arra számíthatunk, hogy a kezdeti kedvezményes törlesztőrészletek hozzávetőlegesen 2-3 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, mint a még 0,9 százalékos jegybanki alapkamathoz igazított kölcsönök esetében.

Emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója

Mivel a Brent olaj hordónkénti ára április 1. és június 15. között alacsonyabb volt a törvényben meghatározott 50 dollárnál, emelkedni fog az üzemanyagok jövedéki adója. A 2016-ban elfogadott szabály értelmében a jövedéki adó a benzin esetében 120 helyett 125 forint lesz, gázolajnál pedig 110 helyett 120 forint egy literre vetítve. Ezt a szerdai áremelkedésbe építették be: a benzin 7 forinttal kerül majd többe (368 ft/liter), a gázolaj pedig 13-mal (381 ft/liter).

MEGOSZTÁS