A keceli iparművész és pedagógus, B. Boros Ilona varázslatos alkotásai a tavasszal hirtelen beköszöntött karantén miatt hosszú hetek óta várták a kiskunhalasi Thorma János múzeumban, hogy megcsodálhassák őket a látogatók.
A járványhelyzet enyhülésével, 2020. július 3-án végre eljött az idő, hogy az alkotóművész tisztelői részt vehettek a kiállítás megnyitóján.

-Hirdetés-

Elsőként Szakál Aurél igazgató üdvözölte a vendégeket a múzeum nevében.
Köszöntőt mondott Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, majd Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere szólt az alkotóhoz és a megjelentekhez. A kiállítást N. Kovács Zita művészettörténész nyitotta meg. Beszédében a kiállító kivételesen gazdag szakmai útját mutatta be. A megnyitó egyben könyvbemutató is volt. A megjelent album a Kecelen élő B. Boros Ilona textil- és zománcművész munkásságát mutatja be, alkotásaival gazdagon illusztrálva.

A tárlaton a látogatók egy meseországban találhatták magukat, ahol Ica néni alkotó fantáziája nyomán megjelentek tűvel, színes fonalakkal vagy a zománc színeivel, a tűz erejével életre keltett boszorkányok, unikornisok, angyalok, magyar hősök, szentek, madonnák, ég, föld, víz állatai, csodás növényei, az ősi magyar mondavilág, a népmesék, a bibliai jelenetek, a természet és a gyermekrajzok világa.

B. Boros Ilona sok éven át tanította, nevelte a keceli gyerekeket, sokaknak nyitotta fel szemét a szépre, jóra. Az alkotás sokféle technikáját sajátíthatták el tőle, a rajzon, batikoláson, festésen át a zománcozásig, a szövésig, varrásig.
Mára már sok hálás tanítványa adja tovább a tőle tanultakat, akik az ő hatására választották a tanári hivatást vagy váltak alkotókká.

Számtalan díj, kitüntetés tulajdonosa. Alkotásai jelen vannak közgyűjteményekben, megjelentek több egyéni és csoportos kiállítás anyagában.
A szeretett és megbecsült pedagógus és alkotóművész Kecel Város díszpolgára. Munkássága bekerült a Kecel, majd a Bács-Kiskun Megye Értéktárba.

A jelenlegi tárlat kurátora Szabóné Biacs Ildikó és Szakál Aurél.

A kiállítás szeptember 27-ig látogatható.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (42 db kép)
MEGOSZTÁS