Könyvbemutatóra várták az érdeklődő közönséget a csengődi könyvtárba. Székely Gábor fülöpszállási származású, Kunszentmiklóson élő helytörténész, magángyűjtő egy kiskunsági család – saját ősei – történetét írta meg hitelesen, olvasmányosan. A Fénylő, fekete kő megrendítő regény és kordokumentum is egyben: a 20. század első felének minden eseménye nyomot hagy a szereplők életén.

-Hirdetés-

Székely Gábor vetített képekkel illusztrálva mesélt a nyolcgyermekes család és a korabeli Fülöpszállás, valamint a környező települések életéről is. A hallgatóságot megérintette a szerző saját élményeiből fakadó történet, melyet évtizedes kutatómunkával hitelesített, s amely sok pontján tipikusnak is mondható az adott korban. A kun, tót és erdélyi gyökerű Gudmon család felemelő és megrázó történetében többen magunkra, saját családjuk történetére is ráismerhettek. Az író az élet örömeit is beleszőtte a regénybe: az első szerelem, a gyermekek születése, az öt fiútestvér háborúból való szerencsés hazatérése mellett azonban ott az árnyékos oldal is: az első világháború, a tanácsköztársaság, Trianon tragédiája, a vörös és a fehér terror, a zsidóüldözés, a második világháború, a kommunista uralom. A dokumentumregényben éppúgy, mint az életben is, vannak emberséges és embertelen hősök, váratlan sorsfordulók és boldog, békés pillanatok. A mű Andy Vajna figyelmét is megragadta: filmet szeretett volna készíteni belőle, de halála miatt ez meghiúsult.

A szerző vallja: a múlt, múltunk ismerete segít eligazodni a jelenben is. A versesköteteket, kisregényeket is jegyző Székely Gábor ezt nemcsak a Fénylő, fekete kő című dokumentumregénnyel bizonyítja – melynek a negyedik kiadása van már nyomdában – de egyéb helytörténeti munkáival is. Közülük a legfrissebbek a Fülöpszállásról és Kunszentmiklósról szóló, közelmúltban megjelent, képekkel gazdagon illusztrált könyvei, melyek rövid történeteken keresztül nyújtanak betekintést a két település történetébe.

KN

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS