A Kistérségi Praxisközösség szervezésében a „Három generációval az egészségért” program keretében Kelemen Emese klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta „Utak a lelki egészséghez” című előadására várták az érdeklődőket a Császártöltési ÁMK Könyvtárában.

-Hirdetés-

Az eredetileg márciusra tervezett, de a vírushelyzet miatt elhalasztott eseményt július 15-én tartották meg nagy érdeklődés mellett.

Az előadás része egy pályázatnak, amelynek keretén belül Kecel, Imrehegy, Császártöltés, Tázlár háziorvosai által alkotott konzorcium kiskőrösi és kiskunhalasi szakemberekkel dolgozik együtt. Köztük találhatunk gyógytornászt, gyógytestnevelőt, pszichológust, dietetikust, pulmonológust, kardiológust.

A pályázat célja, hogy a felvilágosító munka következtében tudatosodjon az emberekben elsősorban a betegségek megelőzésének fontossága, a lakosság egészségtudatosságának erősítése, szűréseken való részvétel növelése, a dohányzás ártalmainak elkerülése, a leszokás támogatása, valamint a gyerekek egészséges életre nevelése.
Fontos célkitűzés még, hogy az egyes ellátási szintek és ellátásban részt vevő szereplők közötti együttműködés javuljon.

Az egyén teljesítőképessége függ a testi-lelki egészségi állapotától, ez meghatározza a társadalom, a gazdaság helyzetét, további kilátásait. Remények szerint a projekt segít abban, hogy a felvilágosító munka eredményeként érzékelhetően javuljanak Magyarország lakóinak egészségügyi mutatói.

A Császártöltési ÁMK Könyvtárában Dr. Rígler Kálmán helyi háziorvos köszöntötte az előadót és a megjelenteket a Kistérségi Praxisközösség nevében.

A teltházas előadáson Kelemen Emese szakpszichológus kiemelte, mennyire nagy szükség van arra, hogy a mentális megsegítés az alapellátás része legyen. A háziorvosi ellátás kiegészítéseként pszichológus bevonásával lehetőség nyílik a mentális zavarok megelőzésének céljából pszichológiai alapellátásra is. A kiskunhalasi kórházban megoldott, hogy a megelőzésen túl az arra rászorulók segítséget kaphassanak.

Előadásában kitért arra, hogy a mentális betegségek jelentős oka a rohanó világunkban gyakori túlzott mértékű, folyamatos stresszhelyzet. A jelenlévők megismerhették a depresszió főbb tüneteit, fokozatait és ennek kapcsán kiemelte, hogy ne csak önmagunkra figyeljünk oda, hanem embertársainkra is, ha ezek a veszélyeztető tényezők fennállnak.

Hangsúlyozta, hogy vannak olyan stressz okozta állapotok, amelyekből a kilábalás már megsegítésre szorul. Ismertette, milyen jeleket tapasztalhatunk mi magunk is, amikor már szakemberhez kell fordulni.

Emese tanácsokat is adott, hogyan tudunk magunkon segíteni, miként lehet elérni, hogy saját lelki egyensúlyunkat megteremtsük, mert a lelki egészség testi egészségünk megőrzésében is óriási szerepet játszik.

Érdekes, tartalmas, híres szakemberektől származó idézetekkel gazdagított előadást és meglepő kutatási eredményekkel alátámasztott információkat hallhattak a jelenlévők.
Megtudhatták azt is, hogy emberi kapcsolataink, pozitív érzelmeink jelentik az utat a boldogsághoz, viszont tudományosan bizonyított tény, hogy „a pénz nem boldogít”.

Ingyenes júliusi előadásaira minden érdeklődőt szeretettel vár a Kistérségi Praxisközösség:

Dr. Barkóczi Ilona tüdőgyógyász, osztályvezető főorvos előadásaira
„A dohányzásról napjainkban” címmel
július 21-én a Keceli Városi Könyvtár és Művelődési Házban,
július 28-án pedig a Császártöltési ÁMK Könyvtárban.

Kelemen Emese klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
„Utak a lelki egészséghez” című előadásaira
július 29-én a Keceli Városi Könyvtár és Művelődési Házban,
augusztus 4-én a Tázlári Művelődési Házban.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS