Avatar photo
Írta: Kis Edina

Évek óta nagy népszerűségnek örvend Tabdin egy agavé, mely közel 40 év után először borult virágba. Ezt a növényt elsők között egy idős nénitől kapták Kemény Feriék, akik 4-5 éves korában továbbadták Judák Gyuriéknak. Akkoriban még csak egy egészen kicsi kis kaktusz volt, melyet házuk legnagyobb üvegfelületű részébe helyeztek el, ahol egy álomotthont teremtettek neki. A növény hosszú éveken át télen, nyáron ebben az „üvegház” hatású kis részben volt, mindentől megvédve.

-Hirdetés-

Az elmúlt évek alatt többször is előfordult már, hogy arra utazók lelassítottak a házuk előtt, hiszen a növény hatalmasra nőtte magát. Aztán ebben az évben valami olyan csoda történt, amire a család se számított. Egyszer csak kibújt egy korábban soha nem látott új kis hajtás.

„Úgy nézett ki, mint egy óriási spárga” – mesélte Gyuri

A bimbózó agávé

Amikor a család már azon gondolkozott, hogy valamit kezdeni kellene ezzel a növénnyel, -így 36-40 év után- egy ilyen csodának lehettek tanúi. Óvták, s vigyázták. Olyannyira, hogy egy üveg kockát is ki kellet vágniuk azért, hogy az agavé virága rendesen ki tudjon fejlődni, hiszen az évek alatt túlnőtte otthonát, a szó szoros értelmében. A növény mostanra elérte a 7-8 méteres magasságot.

Az agávé Amerikában honos, Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig; a legtöbb faj Mexikóban, illetve az USA-ban él. Dísz-, illetve haszonnövénynek valamennyi kontinensre áthozták a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt meleg régiókba, ahol aztán több faja is kivadult.
Mexikó őslakói egyes források szerint már 9000 éve termesztették. Ma is használnak olyan recepteket, amelyekről azt állítják, hogy az aztékoktól származnak. A fajok jelenlegi változatossága valószínűleg legalább részben az ősi nemesítők munkájának eredménye.

Azóta is sokan a csodájára járnak.

„Egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy egy idősebb 6 fős csoport az udvarunkba van ” – nevetve mesélte.

A csapat egy kisbusszal látogatott át egy szomszédos településről hozzájuk csak is azért, hogy láthassák az agavét. (Mint az utólag kiderült.) Mostanra már kezd elvirágozni, s ezáltal kezd kiszáradni is, hiszen tudni kell erről a növényről, hogy a tőlevélrózsa közepén hatalmas virágzatot fejleszt, majd a magok beérése után a vegetatív test elpusztul. Azonban a növény több kis csemetét is hozott, amiből egyet szeretnének megtartani a tulajdonosok, hátha életükben még egyszer részesei lehetnek ennek a csodának.

Nevének eredete a latinosított ógörög „agavusz” szóból ered, melynek jelentése: jeles, előkelő. Ami nagyon is illik hozzá.

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS