25 évvel ezelőtt, 1995-ben egy szép, rendezett parkot avathattak a város lakói Kecelen. A park közepén csobogott az életadó víz. Körben fiatal bokrok, facsemeték, frissen kikelt fű, betonozott járda volt. A park és a közepén álló szökőkút megálmodói, tervezői és létrehozói őseinknek, a hajdan itt élt elődeinknek kívántak emléket állítani és tisztelegni kitartásuk, életerejük, szorgalmuk előtt, hogy megmaradtak, gyökeret vertek, falut, majd várost alapítottak itt a homokon.

-Hirdetés-

A Csúzi Antal által megépített csobogó olyan elven gyűjti a lefolyó vizet a medencébe, mint ahogy a kukorica vagy gabonaszár a levelek elrendeződése folytán az esővizet, a harmat minden cseppjét összegyűjti és levezeti a növény tövéhez. Hasonlóan a keceli emberekhez, akik a legszigorúbb időkben is igyekeznek összegyűjteni azt, ami a megmaradáshoz szükséges ezen a földön.

Valamikor Disznópiacnak hívták ezt a településrészt. Utalva arra, hogy piaci napokon az állatvásár ezen a nyárfákkal beültetett Bogárzó-parti részen volt. Miután a ’80-as évek végefelé kivágták az óriási fákat, itt volt az úgynevezett lengyelpiac vagy KGST piac. Néhány év múlva ez is máshova költözött és parkot építettek a nagy üres térből. Amikor játszótér is volt már, akkor különlegesnek számító játék- és tornaszerek miatt gyakran jártak ide a környék fiataljai és a Nyírjesi Óvoda gyerekei is. Néhány év márciusában a Víz világnapján a város minden óvodájából itt találkoztak a gyerekek egy közös játékra. Jó néhány éven keresztül a környék lakói egy-egy nyári estén sütöttek, főztek, vendégeket hívtak, kitelepültek a park körüli utcákba és késő estig vígadtak itt.

Mostanra eljött az az idő, amikor már felújításra szorult mindaz, ami új korában még jó volt. Felnőttek azok, akik akkoriban gyerekek voltak. Most rajtuk a sor, hogy megőrizzék, megújítsák, megszépítsék, sőt továbbadják ők is gyermekeiknek az ősök tiszteletét.

2020. augusztus 20. napja, nemzeti ünnepünk. Ebben az évben a jeles nap méltó megünneplésére készül Kecel. A 9 órai szentmise után 10:30-kor az Ősök parkjába, a felújított tér avatására várják a szervezők azokat, akik szeretnék megtisztelni jelenlétükkel az eseményt.

 

Képek: a szerző archív felvételei
-E-

MEGOSZTÁS