Újra gyermekzsivajtól hangos a császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola tanmedencéje. Több mit egy évtized kihagyás után, több pályázatnak és a helyiek összefogásának köszönhetően, kívül és belül is teljesen megújult az uszoda.

-Hirdetés-

A szerdán átadott, megújult tanmedence építése dr. Márin István, egykori iskolaigazgató nevéhez kötődik – idézte fel ünnepi beszédében az előzményeket Takácsné Stalter Judit polgármester, aki elmondta, legalább annyira boldog és büszke a beruházásra, mint az akkori császártöltésiek. A 7,5×15 méteres nyitott tanmedence építését még 1982-ben közadakozásból, szinte a semmiből kezdték el. Pár év múlva – amikor össze tudtak rá gyűjteni elegendő pénzt – kapott tetőt a létesítmény. Az akkor elkészült teljesen korszerű medence sok örömet adott a nebulóknak, de az üzemeltetése – felsőbb támogatás hiányában – sok gondot jelentett a településnek. Ezért 1983-ban az épület tetején napkollektoros rendszert terveztek kialakítani, hogy csökkentsék a fenntartási kiadásokat. A szűrőrendszer és a tetőszerkezet 27 év működés után annyira amortizálódott, hogy 2009-ben be kellett zárni a tanuszodát.

Tizenegy év kihagyás után, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak és több mint ötven helybéli adakozásának, közös munkájának köszönhetően, újra birtokba vehették az iskolások a kor követelményeinek mindenben megfelelő tanmedencét – mondta el a polgármester. Mint részletezte, az energetikai felújítás során kicserélték a nyílászárókat, a tetőt, fűtésrendszert és szigetelést is kapott az épület, a belső uszodatér és a gépészet felújítása pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat egy pályázatán keresztül, a Miniszterelnökségnek köszönhetően újulhatott meg. A teljes beruházás 70 millió forintba került.

– Ahhoz, hogy egy ilyen beruházás megvalósuljon, közösség kell. Hiába adnak pénzt, ahhoz akkor is kell társulnia az alkotó-teremtő erőnek, ami itt Császártöltésen megvan – kezdte köszöntőjét Rideg László, aki a jövőre vonatkozóan elmondta, a császártöltési fejlesztések itt nem értek véget, hiszen a megyével közösen egy borturisztikai pályázat is elindul szeptember elsejével. Az év elején elkészülnek a következő uniós ciklus pályázati kiírásai, ezzel kapcsolatosan pedig már zajlanak az egyeztetések a település vezetésével.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett, a megye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül megvalósuló projektekre 63 milliárd forintot kapott, amely közben már közel 80 milliárd forintra emelkedett. A Megyei Önkormányzat mindig a települések igényei mellé állt, ezért olyan beruházások valósulhattak meg, amelyekre valóban szüksége van az ott élőknek, így készülhetett el több mint 500 projekt Bács-Kiskun megyében.

Juhász D. Géza

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)