Egy jeles esemény kapcsán zeneszó köszöntötte a város lakóit augusztus 28-án délután 16 órakor. A Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület zenekara ajándékozta meg koncertjével ma a keceli tűzoltókat és az ünnepségre összegyűlt érdeklődőket. A 2012-ben alakult Lakiteleki Tűzoltózenekar az ott élő fiatal zenészekből, a zeneiskola növendékeiből és a környező települések muzsikusaiból áll. Most Kecel város szabadtéri színpadán mutathatták be tudásukat ünnepi hangulatot teremtve.

A Városi Múzeum egy új könyv bemutatójára és egy különleges kiállítás megnyitójára várta a látogatókat 17 órától.

-Hirdetés-

Lavati Anett köszöntötte a megjelenteket, majd Travnik János keceli tűzoltóparancsnok üdvözölt mindenkit a jeles esemény alkalmából.

A megalakulásának 150. évfordulóját ünneplő Keceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület májusra, Szent Flórián napjára tervezett nagyszabású ünnepségét a kialakult egészségügyi körülmények miatt augusztus végére szervezte át. A múzeumi kiállítással és a keretében megrendezett könyvbemutatóval a város közössége és a tűzoltó egyesület tiszteleg az elmúlt 150 év tűzoltóinak emléke előtt.

Maszlik Nóra: Az én hősöm című saját versével köszöntötte a vendégeket.

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a magyarországi tűzoltóság megalakulásáról gróf Széchenyi Ödön munkásságáról beszélt. Köszöntötte a jubiláló keceli tűzoltó egyesület tagjait, méltatta a tűzoltóság, azon belül a keceli lánglovagok munkáját.

Babud Jenő tűzoltó ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltség vezetője mutatta be a jubileumi alkalomra készült könyvet a hallgatóságnak.

150 éves a Keceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület címmel egy hét tagú alkotóközösség munkája nyomán a 150 év eseményeit, archív fényképekből jelenlegi állapotokat bemutató fotókból, irattári anyagból, a tűzoltóság munkájával foglalkozó irodalomból, személyes emlékekből létrejött egy nagyon szép, értékes könyv.

A kötet alkotóközösségének tagjai Kiss Csaba, Varga Józsefné, Maszlik Károly, Dobár László, Varga Eszter, Benyák Ferenc, Turnai Ágnes, Szőlősi Melinda, Besenyei Veronika, Maszlik Nóra emléklapot, emlékérmet, plakettet illetve ajándékkönyvet vehettek át.

Az ünnepi megemlékezést jelenlétével megtisztelte: Dodson Tibor tű. dandártábornok, Babud Jenő tű. ezredes, Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Fekete Szabolcs plébános, Haszilló Ferenc polgármester, Polgár Pál tű. alezredes Kiskőrös HTTP -, Orbán Balázs tű. alezredes Kiskunhalas HTTP -, Tóth Imre tű. parancsnok Tabdi ÖTE -, Oláh József elnök Császártöltés ÖTE képviseletében.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a rendezvény fővédnöke felelevenítette a tűzoltók lakosság biztonságáért végzett munkáját. Köszöntötte a keceli tűzoltókat a jubileumi ünnep alkalmából.

Haszilló Ferenc Kecel Város polgármestere valamennyi keceli lakos nevében megköszönte a mai tűzoltók és elődeik áldozatos, hősies munkáját, helytállását.
Elismerését fejezte ki a kiállítás létrehozóinak a szervezésért, berendezésért. Külön tisztelettel emelte ki Benyák Ferenc, Szőlősi Melinda, Maszlik Károly, Dobár László tűzoltók és segítőik Stenczel Ferenc, Stenczelné Szabó Erika, Zsember Imréné és a két diákmunkás fiatal Borbényi Bendegúz és Árvai Ádám munkáját, melynek nyomán a kiállításon betekinthettünk a keceli tűzoltóság mindennapjaiba.
Megemlékezett vitéz Helvédy János legendás tűzoltóparancsnokról.
További munkájukhoz megfelelő hátteret és körülményeket, illő anyagi és erkölcsi megbecsülést, kitartást és jó egészséget kívánt.

Dr. Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  igazgatója kiállítás megnyitójában a tűzoltóság létrejöttének fontosságáról beszélt. Szólt a kiállítás gondosan válogatott anyagáról, amely szemléletesen, átfogóan bemutatja a keceli lánglovagok munkásságát, történetét, segítő munkájuk régi eszközeit, öltözetüket, hétköznapjaik és ünnepeik, jeles eseményeik dokumentumait, sikereiket bizonyító értékes díjakat, kitüntetéseket, archív fotókat.

Benyák Ferenc múzeumigazgató is örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek az ünnepi alkalomra. Megköszönte ő is a munkatársak segítségét.

A tárlat anyagát a következők bocsájtották rendelkezésre: Keceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Imrehegyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, keceli tűzoltók közül magángyűjtők: Kiss Csaba, Maszlik Károly, Dobár László, Hatvani Gábor, Travnik János, Németh Gábor, valamint kiállításra kerültek a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola Kreatív Kakasok grafikai csoportjának díjazott alkotásai melyeket a diákok a „Tűzoltás múltja, jelene és jövője”  című pályázatra készítettek nem rég a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma (Tűzoltó Múzeum) rajzpályázatára.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (80 db kép)
MEGOSZTÁS