Minden évben a város születésnapján, április 22-én ünnepi testületi ülésen vehetik át a kitüntetéseiket azok a személyek, akiket a keceli képviselő-testület a lakossági ajánlás alapján az adott évben arra érdemesnek talál. Idén az egész országot érintő járvány miatt  el kellett halasztani az ünnepi eseményt. Pótlására augusztus 29-én, a szerényebb formában megszervezett Szüreti Nap alkalmából került sor.

-Hirdetés-

Gyalogné Klajkó Eszter rendezvényszervező vendégüdvözlője után Flaisz Gábor Nyírjesi óvodás szavalt, Pálinkás-Doszpod Éva óvodapedagógus felkészítésével.

Haszilló Ferenc polgármester ünnepi köszöntőjében megemlékezett Patachich Gábor érsekről, Kecel újratelepítőjéről és a neves vagy mára már szinte ismeretlen városépítőkről, majd a jelenről beszélt:

„A sok munka mellett a mai nap nagyszerű alkalom arra, hogy kicsit megálljunk, és együtt ünnepeljünk. Elismerjük azon keceliek munkáját, akik a közösségért tettek, tesznek. Fontos a kitüntetettek méltatása, az ő személyes példájuk, az életvitelükből, munkásságukból eredő iránymutatás. Példájuk igazolja, hogy ha valamit szívből szeretnénk, akkor nincs lehetetlen. A legfontosabb hittel és örömmel végezni a munkánkat – ami szerencsés esetben a hivatásunk is. (… ) nincs szebb és felemelőbb a közösen teremtett és őrzött ünnepeknél. Semmihez sem fogható érzés, ha tudunk egymásnak köszönetet mondani, szeretetet kinyilvánítani, és együtt munkálkodni egy-egy nagyszerű terv megvalósítása érdekében.” Példaként megemlítette a közelmúlt eredményeit: közös összefogással megújult az Ősök parkja, a főtéri parkban felavatásra került a szőlő és a bor emlékoszlopa, pályázatokból újult meg a Városháza és két óvoda, jelenleg tart a csapadékvíz-elvezetési projekt, épül a Kecel-Imrehegy kerékpárút, folyamatban van a FLORA Vendégház felújítása, valamint a múzeum pince felújításának folytatása. Saját erőből megvalósult az orvosi rendelő tetőhéjazat cseréje.

A polgármester köszöntője után sor került a 2020. évi kitüntetések átadására.

Elsőként a díszpolgári kitüntetéseket adta át Haszilló Ferenc polgármester.

„Kecel díszpolgára” posztumusz címben részesült: vitéz Helvédy János, Kecel egykori tűzoltóparancsnoka. Kiemelkedő szakmai, szervező- és közösségi munkájával tette hatékonnyá a tűzoltók tevékenységét Kecelen. Az adományozásról szóló okirat – melyet Travnik János tűzoltóparancsnok vett át -, a keceli tűzoltóságon kerül elhelyezésre.

 „Kecel díszpolgára” elismerést vehetett át: Farkas László, akinek szervezői tevékenységét, közösséget építő készségét ismerték el. 2002-ben a Keceli Polgári Kör alapítója, 2004-ben a FIDESZ keceli szervezetének alapítója, majd 12 éven keresztül helyi elnöke, két egymást követő választási ciklusban pedig önkormányzati képviselő volt.

„Kecel városáért” kitüntetésben részesült: Szvetnyik István kőművesmester, akinek számtalan Bács-Kiskun megyei templom felújítása és a keceli Újfalusi templom építése fűződik a nevéhez. Városunkban főként nagyobb kihívásokkal járó családi házakat épített. Szakma iránti elkötelezettsége, odaadó, lelkiismeretes munkája példa a fiatal nemzedék számára.

„Kecel városáért” kitüntetést vett át: Vulman József önkormányzati képviselő, a szociális bizottság elnöke és szinte valamennyi bizottság tagja. Jól ismeri a város helyi adottságait és a lakosok problémáit, melyeken évtizedek óta próbál segíteni, és a megoldásig segíti azokat. Rendezvények szervezésével is színesíti városunk kulturális életét.

A Pro Cultura díjat a Kétszél Színjátszó Kör nevében Rideg Gábor vette át. Az amatőr színjátszó csapat 2018 februárjában alakult meg Kecelen, Matos Maja szervezésében, és rövid idő alatt komoly sikereket ért el nemcsak helyben, hanem a környező településeken is. Kulturális, közösségépítő tevékenységüket ismerte el a város a kitüntetéssel.

„Év vállalkozása” elismerésben részesült: az EUROVID TRADING Kft., melynek tulajdonosai Vida Frida és Vida József. A 2012-ben alapított cég kezdetben acél és rozsdamentes alapanyagok kis- és nagykereskedelmével, kisebb acélszerkezetek, tartályok, célgépek gyártásával, célgép alkatrészek szállításával, azok gyártási menedzselésével, valamint műszaki tanácsadással és tervezéssel foglalkozott, de azóta mind tevékenységük, és az azokat kiszolgáló ipari ingatlanok, mind munkatársaik száma is dinamikusan bővül.

A kitüntetetteket szatmári dallamokkal a Tüskös zenekar köszöntötte, melynek tagjai: Németh Mihály, Bata László és Szabadi Tamás. Műsorukat követően Bányai Gábor országgyűlési képviselő tartotta meg beszédét. Szólt a Kecel újratelepítésekor letelepedő népesség nehézségeiről, küzdelmeiről, arról, hogyan tudtak gyökeret verni a homokon. Az idei év is megpróbáltatásokkal volt teli, a mezőgazdaságot sem kímélték a természet erői. Nem tudni előre, mi vár még ránk, de ennek ellenére meg kell találni a megoldásokat, hogy ez a környék továbbra is élhető maradjon.

Az ünnepség keretében az előző év legeredményesebb munkát végző polgárőrei is elismerésben részesültek. Az „Év polgárőre 2019” kitüntetéseket Pintér Csaba, az egyesület tiszteletbeli tagja és támogatója, Orcsik István lett, akinek a Keceli Polgárőr Egyesület elnöke, valamint az országgyűlési képviselő úr és polgármester úr adták át a díját. Elismerésben részesült: Zsemberi Ádám és Szebenyi Ferencné.

Az ünnepi képviselőtestületi ülés a Szózat hangjaival zárult.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (63 db kép)
MEGOSZTÁS