Napjaink problémája, hogy az életben a helyüket nem találók, a gondokkal küzdők, kétségbeesettek valamilyen pótcselekvést választanak. Legtöbbször kétes örömforrást találnak, ami egy időre elfedi a valóságot, de nem hoz megoldást. Leghamarabb a tudatmódosító szerekhez nyúlnak. Ezzel nem csak saját, hanem a mások életét is veszélybe sodorják. A legveszélyeztetettebb a tizenéves korosztály.

-Hirdetés-

Nem lehet elégszer elmondani, felhívni a figyelmet a droghasználat okozta tragédiákra. Éppen ezért szükség van olyan előadásokra, mint amilyet a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház szervezett szeptember 7-én 12 év felettiek részére.

„Csak mondj nemet” címmel Drimba Tibor Maroslele polgármestere, volt büntetésvégrehajtási dolgozó tartott drogprevenciós és bűnmegelőzési előadást.

Az előadásra kétszer került sor a délelőtt folyamán a téma fontosságára való tekintettel, hogy minél többen részt tudjanak venni a helyi általános iskola tanulói közül is. Az első előadás kezdetén Haszilló Ferenc polgármester köszöntötte az előadókat és a megjelent fiatalokat. Bemutatta polgármestertársát, Maroslele község vezetőjét, aki száznál is több bűn- és drogmegelőzési előadást tartott diákoknak, s mindezt missziójának tekinti. Számos előadásának köszönhetően sok fiatalhoz jutott el a bűn- és drogproblémák megelőzéséről szóló felvilágosító tájékoztatója. Munkahelyén sok szomorú tapasztalatot szerzett már a félrecsúszott életekről. Hét esztendeje folyamatosan tart bűn- és drogmegelőzési előadásokat.

Az előadó beszélt a káros szenvedélyekről és azok hatásairól. Felsorolta a kémiai szenvedélybetegségek okozóit: a drog, kávé, cigaretta, alkohol, gyógyszer. Valamint az anyag nélküli szenvedélybetegségeket: a kleptománia, pirománia, játékfüggőség, munkamánia, vásárlási mánia.

A hallgatóság figyelmét felhívta arra, hogy törvény szerint bűntettet követ el nem csak az a személy, aki kábítószert használ, hanem már az is, aki behoz-, kivisz az országból, kínál, átad, tart, előállít, forgalomba hoz, megszerez. Innen már egyenes következmény lehet a börtön, ekkor már nehéz újraépíteni a családi, emberi kapcsolatokat, amennyiben nincs lehetőség a függőség kezelésére, újabb bűntettek elkövetéséhez vezethet.
Elrettentő például a börtönéletről, a fegyelemről, a korlátokról, lehetőségeiről, lehetetlenségeiről beszélt konkrét esetekkel, igaz történetekkel illusztrálva.

Megelőzésként elmondta, legfontosabb a szülői felvilágosítás, a pozitív értékrend kialakítása, a példamutatás, az óvatosság, felelősség magunk és egymás iránt.

Végezetül a Szegedi Fegyház és Börtön munkatársa Borsi János ezredes úr kényszerítő eszközök bemutatásán keresztül szemléletesebben világított rá az elítéltek szigorú mindennapjaira. A jelenlévőknek apró ajándékot is hoztak az előadók.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS