Aligha kell bemutatni a felnőtt emberek többségének az acetaminofen, ismertebb nevén paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat, amelyek különböző márkaneveken – Tylenol, Panadol – világszerte nagy népszerűségnek örvendenek.

-Hirdetés-

A médiában is a mai napig jócskán láthatjuk reklámjaikat. A legújabb kutatások szerint azonban van egy eddig ismeretlen mellékhatása, miközben megszünteti fejfájásunkat.

Az ohioi állami egyetem neurológusai ugyanis arra jöttek rá, hogy az acetaminofentől az emberek kevésbé éreznek negatív érzelmeket, amikor kockázatos cselekedetekre készülnek. Vagyis csökken a félelemérzetük. Ez pedig nem csupán az egyénre lehet életveszélyes, hanem a társadalomra is – idézi a Sciencalert Baldwin Way-t, a kutatás vezetőjét.

A kutatás, amelyben több mint 500 egyetemi hallgató vett részt és fejenként egyetlen 1000 mg-os, átlagos felnőtt dózist kaptak, arra derített fényt, hogy az acetaminofen fájdalomcsillapító hatása különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed:

  • az emberek kevésbé lesznek érzékenyek a lelki bántalmakra, ugyanakkor csökken a mások iránti empátiájuk, és tompulnak a kognitív funkciók is. Ugyanígy csökken a kockázati tényezők felmérésének képessége is, amely összefügghet azzal, hogy kevésbé éreznek szorongást az egyes kihívásokkal szemben.

A kísérlet során a résztvevőknek fel kellett pumpálniuk egy léggömböt egy számítógép-képernyőn, és mindegyikkel képzeletbeli pénzt lehetett nyerni. Azt az utasítást kapták, hogy a lehető legtöbb pénzt nyerjenek a léggömb lehető legnagyobb felpumpálásával, de vigyázzanak arra, hogy ne durrantsák szét a ballont, mert abban az esetben elvesztik a pénzt.

Az acetaminofent kapott diákok sokkal több kockázatot vállaltak, mint az a kontrollcsoport, amelynek csak placebót adtak. Igaz, hogy az előbbiek több ballont fújtak nagyra, mint az óvatosabb kontroll-csoport, de többet is durrantottak szét.

A kísérleti alanyoknak különböző felméréseket is ki kellett tölteniük, amelyekkel a veszélyérzetüket tesztelték különböző feltételezett helyzetekben: egy sporteseményre fogadásban, egy magas hídról való bungee jumping-ban, vagy egy biztonsági öv nélküli autó vezetésében. Az acetaminofen általi csökkenő kockázat-érzékelés itt is érvényesült.

A kutatást azért is érdemes tovább folytatni ebben az irányban – írja a Sciencalert –  mert az elmúlt években több orvosi tanulmány már egyenesen megkérdőjelezte az acetaminofen valóságos fájdalomcsillapító hatását.

www.szeretlekmagyarorszag.hu

MEGOSZTÁS