A jelentkezési időszak a héten lejárt, október közepén kezdődik az idei őszi érettségi időszak. Egy új szabály után 2020-ban a végzősök is tehetnek előrehozott nyelvi érettségit. Összeszedtünk minden szabályt, időpontot és részletet, amit a vizsga előtt tudni kell.

-Hirdetés-

Az őszi érettségi szezon 2020. október 16-án kezdődik a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel, az írásbeli vizsgák egészen október 30-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli érettségiket 2020. november 12-16 között tartják, a középszintű szóbeliket pedig november 23-27 között. A pontos dátumokat itt nézhetitek meg.

Kik vizsgázhatnak ősszel?

Bár a jelentkezési időszak véget ért, idén már a végzős középiskolások is tehetnek nyelvi érettségit idén ősszel. A friss módosítás alapján az előrehozott érettségi a tanulói jogviszonyotok fennállása alatt, illetve az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt első alkalommal letett érettségi, amely idegen nyelvekből, informatikából a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában, valamint az azt követő vizsgaidőszakokban tehető le. Így ha lecsúsztatok az májusi időpontról a vírushelyzet miatt, akkor végzősként (12. évfolyamon) is tehettek idegennyelvből előrehozott érettségit a 2020/2021-es tanév őszi vizsgaidőszakában. Erről bővebben itt olvashattok.

Milyenek lesznek az osztályozási szabályok?

A középszintű érettségin legalább 25 százalékot kell elérnetek a kettesért. Ha a tárgy több vizsgarészből áll, akkor minden részen legalább 12 százalékot kell teljesítenetek. Ha valamelyik vizsgarészből nem éritek el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgátokra elégtelen eredményt kaptok.

Emelt szinten ugyancsak minimum 25 százalékot kell szereznetek a ketteshez, illetve itt is igaz, hogy a vizsgarészeken külön-külön 12-12 százalék kell a sikeres érettségihez. A pontos százalékokat közép- és emelt szinten is itt találjátok meg.

Mik lesznek a tételek?

A 2020/2021. tanévi október-novemberi vizsgaidőszak kétszintű érettségi vizsgatárgyaival kapcsolatos információkat itt találjátok. Megnézhetitek az egyes vizsgatárgyakhoz nyilvánosságra hozott tételsorokat és a szabályokat.

A magyar tételeket és anyagokat itt nézhetitek meg, a matekkal foglalkozó anyagokat itt találjátok, ide kattintsatok a történelemérettségi anyagaihoz, itt pedig az angol- és a németérettségi anyagait olvashatjátok el.

Milyen segédeszközöket használhattok majd?

Fontos rész a történelem atlasz, amiből az sem mindegy, hogy milyet használtok, ugyanis csak három konkrét típust fogadnak el az érettségin. Mutatjuk, melyek felelnek meg a jogszabályi feltételeknek. 

A 2020-as őszi érettségiről itt olvashattok el minden friss infót és legfontosabb tudnivalót.

Forrás: https://eduline.hu/ 
Kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS