A közoktatási diákigazolványok igénylésének a mentetét vesszük sorra.

-Hirdetés-

1. NEK adatlap beszerzése

A diákigazolvány igénylésének folyamata ugyanúgy kezdődik a közoktatásban, mint a felsőoktatásban, azaz be kell szereznetek egy NEK azonosítót. Ezt az okmányirodákban a fényképetek és az aláírásotok rögzítésével díjmentesen igényelhetitek. Ehhez szükségetek lesz a személyigazolványotokra és lakcímkártyátokra, vagy egyéb érvényes személyazonosító okmányotokra (útlevél, jogosítvány) és a lakcímkártyátokra.

Fontos, hogy a NEK adatlapot olyan helyre tegyétek, ahol később is megtaláljátok, ugyanis a kiállítástól számított öt évig további igénylésekhez is fel tudjátok használni. Ha mégsem találjátok, akkor bármikor kérhettek másolatot díjmentesen az okmányirodában.

2. Jelezzétek az iskolátokban, hogy diákot szeretnétek

A diákigazolvány kiállításának folyamatát az iskolátok tudja elindítani, ehhez viszont jeleznetek kell, hogy diákot szeretnétek. Ha viszont még kiskorúként tanultok köznevelésben vagy szakképzésben, akkor a törvényes képviselőtöknek kell leadnia az igénylést. Amihez mindkét esetben szükségetek lesz a korábbiakban már említett NEK azonosítóra és a lakcímkártyátokra.

3. Már csak várnotok kell, hogy megérkezzen az új kártya

Ezután nincs más dolgotok, mint türelmesen várni, hogy megérkezzen a diákigazolványotok az iskolába. Amíg nincs a kezetekben az új kártya, addig ideiglenes diákot is tudtok kérni az intézményben, amivel ugyanúgy igénybevehetők a diákkedvezmények, mint a plasztikkártyával.

Forrás: eduline.hu

MEGOSZTÁS