Az aradi vértanúk tiszteletére október 6-án 17 órakor tartottak megemlékezést Kecelen, a könyvtár melletti Szabadság-szobornál.

-Hirdetés-

Az önkormányzat részéről Forrai Ákos alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében szólt a 171 éve történt eseményekről, az aradi tizenhármak és a Pesten kivégzett miniszterelnök, Batthyány Lajos életének utolsó napjáról, mely 2001 óta nemzeti gyásznap. Felidézte Kossuth Lajos fonográfhengerre rögzített szónoklatát, melyet 1890. október 6-án játszottak le. Talán kevéssé köztudott, hogy Kossuth ezáltal Guiness-rekorder lett: ő a legkorábban született ember, akinek rögzítették a hangját. A felvételt az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

“Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgota porába, engem October 6-ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, ‘s a magasztos példáért, melyet az utódóknak adtanak; ‘s buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen!”

A Szabadság-szobor talapzatánál elhelyezésre került Kecel Város Önkormányzata, valamint a KDNP helyi szervezetének koszorúja, majd a jelenlévők egy-egy mécses gyújtásával tisztelegtek az aradi tizenhármak emléke előtt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (29 db kép)
MEGOSZTÁS