Az elmúlt öt évben csökkenő trendet mutat a mézhozam. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) az idén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az átlagostól elmaradó, 14 ezer tonna méztermésre számít.

-Hirdetés-

A méhegészségügyi helyzet az idén megfelelő volt, a méhcsaládok szinte egész évben népesek és vitálisak voltak. A repce virágzását azonban az aszály hátráltatta, az akáclegelők soha nem látott fagykárt szenvedtek, a napraforgó virágzása idején pedig hűvös, csapadékos időjárás akadályozta a gyűjtést – mondta Nagy István agrárminiszter.

Helyi vonatkozásban megkerestük Király Krisztiánt, aki elmondta, hogy olyanra még nem volt példa az Alföldön, hogy az akácméz 100 %-osan kiesett volna a termelésből, ami ugye a fagykárra vezethető vissza. Krisztián véleménye szerint a repce a legegészségesebb mézfajta, de idén ebből is 50-70 %-os terméshozam várható. Több méhész vonult májusban az éjszaka folyamán Nógrád megyébe, ott ugyanis az akác 50%-a épségben maradt. Ha éppen az eső nem akadályozta őket, akkor sikerrel járhattak. A napraforgóról annyit említett, hogy a méhészek körében köztudottan génkezelt, többen veszítették el így méhcsaládjaikat.   

Az átlagosnál szerényebb hozam hatással van az árakra, az 1 kg-os méz átlagára eddig 1200 ft körül mozgott, ami mára már 2200-3000 ft közé tehető – nyilatkozta hírportálunknak Krisztián.

A méhészeket egyebek mellett a fele részben uniós finanszírozású Magyar Méhészeti Nemzeti Program (MMNP) forrásaival próbálják segíteni ebben a nehéz helyzetben.

-Kincses Szilvi-

MEGOSZTÁS