A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot – jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

-Hirdetés-

Kiss Róbert alezredes elmondta: az új szabályok november 2-ától, hétfőtől lépnek életbe.

A szigorítás értelmében a szórakozóhelyen, vendéglátóüzletekben, illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni – emelte ki.

Hozzátette: a hatályos jogszabályok szerint jelenleg kötelező a maszk viselése tömegközlekedési eszközön kereskedelmi üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, egészségügyi és szociális intézményekben, a gyűléseken és a sportrendezvényeken, valamint az ügyfélszolgálati irodákban is.

Az üzemeltetőnek kell intézkednie arról, hogy aki felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, az ne vehesse igénybe a hely szolgáltatását – jelezte.

Elmondta: a rendőrség a szórakozóhelyekre, a vendéglátóhelyekre és a sportrendezvényekre kiterjesztett maszkhasználati kötelezettséget saját hatáskörben ellenőrizheti, és joga van arra is, hogy szabályszegés esetén intézkedjen az adott hely bezáratására.

A rendőrség idén is készül a mindenszentek ünnepével és a halottak napjával kapcsolatos feladatok végrehajtására – mondta Kiss Róbert. A közbiztonságért és a közlekedésbiztonságért felelősséget vállaló szervezetekkel együtt fognak szolgálatot ellátni, mivel várhatóan megnövekszik a forgalom és csökkenteni akarják a balesetveszélyt. Céljuk az is, hogy ne legyenek a megemlékezések nyugalmát veszélyeztető cselekmények, továbbá fenn tudják tartani a temetők, közterületek, nyilvános helyek közrendjét és közbiztonságát – közölte.

A koronavírus-járványra tekintettel mindenkit arra kért, hogy aki tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, a járművön és a várakozóhelyen is viseljen maszkot.

Forrás: koronavirus.gov.hu

MEGOSZTÁS