Tüneményes dolgot tesznek a tengeri vidrák, amitől elolvad a szívünk: kézen fogva alszanak.

Ennek a romantikus dolognak azonban teljesen praktikus oka van: a vidrák azért alszanak kézen fogva, hogy alvás közben ne sodorja el őket egymástól a víz. Amikor pedig egy bébi tengeri vidra túl kicsi ahhoz, hogy a kezét tartsa, az anyjára mászik. Amikor az anyáknak vadászniuk kell, kölyküket tengeri moszatba csomagolják, hogy ne sodródjanak el.

Kézenfogva alvó tengeri vidrák
-Hirdetés-

Számos oka van még annak, miért találjuk roppant cukinak a tengeri vidrákat. Kedves pofájuk, a báj, ahogy kicsinyeikkel foglalkoznak, a mód, ahogy eszközként használják a környezetükben lévő sziklákat – a kemény héjú kagylókat a tengerfenékről felhozott kövekkel ütögetve törik fel, így azon kevés állat közé tartoznak, amelyek tárgyakat használnak -, mind-mind elbűvölővé teszik szemünkben ezeket az állatokat.

Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen édes kis lény a kihalás szélére került: az 1900-as évek elején számuk rendkívül alacsony volt, a világon csak 2000 maradt.

Anyja hasán alvó bébi vidra

Az egykor 150 000–300 000 egyedből álló tengeri vidra állományt az ember 150 év alatt szinte teljesen kipusztította, az értékes prém miatt.

A vadászat betiltása, a védelmi intézkedések és a szaporítási programok segítségével sikerült megmenteni a fajt. Mostanra az egykori elterjedési területük kétharmadát vették újra birtokba, de a fajt még mindig a veszélyeztetett fajok listáján tartják.

Forrás: sokszínű vidék
Képek: Pinterest

MEGOSZTÁS