A világ hét leggazdagabb labdarúgó-csapatának értékét a jól meghozott üzleti döntések és a jó pályán nyújtott teljesítmény adja. Nézzük meg őket!

-Hirdetés-

Nem túlzás azt állítani, hogy a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja. Ráadásul ez a népszerűség egyre inkább csak növekszik évről-évre. Talán mi ezt Európa szívében, Magyarországon, vagy éppen Bács-Kiskun megyében kevésbé látjuk, hiszen felénk ez a sport mindig is népszerű volt. Viszont a hihetetlen amerikai, ázsiai és afrikai térnyerés eredményeként ömlik a pénz a labdarúgásba, nem csoda, hogy a 20 leggazdagabb labdarúgó-klub átlagos értéke a világon eléri a 600 milliárd forintot is. Ezekben a növekedéssel teli években a legjobb csapatok képesek voltak kihasználni ezt a fejlődést és így meg tudták erősíteni pénzügyi stabilitásukat vagy éppen a semmiből képesek voltak a leggazdagabbak közé emelkedni. Az nem kérdés, hogy a játékosok teljesítménye és népszerűsége is hozzájárul a klub pénzügyi értékének meghatározásához, de a menedzsment is komoly szerepet játszik egy csapat fejlődésében. Azt sejtjük, hogy kik lehetnek a leggazdagabb játékosok a világon, de mi lehet a klubokkal? A következőkben megnézzük a világ leggazdagabb klubjainak listáját! Mindenesetre ez a lista nem csak azért jó, hogy beazonosítsuk a gazdag csapatokat, de azokat is itt fogjuk találni, akikre mindig érdemes és lehet is fogadni. Nézzük csak meg a fogadási oldalak kínálatát, ezekre a csapatokra mindig komoly esélyekkel fogadhatunk.

A lista hátsó részén szereplők is eszméletlenül gazdagok

7) A hetes lista utolsó helyén “szerénykedik” a londoni Arsenal csapata, amely 660 milliárd forintnak megfelelő értékkel bírhat. Tulajdonosa Stanley Kroenke, aki még 2011-ben jutott a gárdához bőven jobb áron, alig 300 milliárdot kellett érte leperkálnia. Legnagyobb igazolásuknak a 25 milliárd forintot érő Nicolas Pépé számít. Jelenleg mindenesetre nem egészen úgy megy a csapatnak, ahogy a szurkolók szeretnék, főleg, hogy a tulajdonos nem igazán nyúlt igazolás tekintetében a zsebébe mostanság. Viszont helyette kifizették végre a The Emirates névre hallgató stadionjukat. Az viszont tény, hogy a rossz teljesítmény a pénzügyi helyzetüket is érinteni fogja, hiszen nem indulhattak a Bajnokok Ligájában.

6) A lista hatodik helyén egy másik angol csapat áll, a Chelsea, amelynek értéke úgy 720 milliárd forint körül lehet. Tulajdonosa már elég régóta Roman Abramovich, aki 2003-ban vette meg a szintén londoni alakulatot alig 64 milliárd forintért. Legnagyobb igazolásuknak mostanság a 25 milliárd forintot érő Kepa Arrizabalaga aláírása számít, de őt leszámítva is komolyan szórja a pénzt a csapat bőkezű tulajdonosa a nagy nevekre. Abramovich kifizette egyébként a csapat összes tartozását, sőt egy időre meg tudta szerezni edzőnek José Mourinhót is, aki segített jobb pályára állítani a csapatot. A szurkolók most abban reménykednek, hogy a nagy igazolások és Frank Lampard edzősége még több sikert tud a londoni kékeknek hozni. További információ a sportról ebben a cikkben.


5) A lista ötödik helyére a 800 milliárd forintot érő Manchester City került, amelynek tulajdonosa a dúsgazdag arab emír, Zayed Al Nahyan, aki még 2008-ban vette meg a csapatot. Akkori ára 100 milliárd forint volt, tehát egyértelműen látható a fejlődés. Legnagyobb igazolásuknak a 20 milliárd forint értékű Rúben Dias megszerzése számít, de az elmúlt néhány évben legalább 500 milliárd forintot költöttek el más sztárjátékosokra is. Ennek természetesen van látható eredménye is, hiszen nem más ül a kispadon, mint az edzőzseni, Pep Guardiola, aki egyébként nagyon szeret játékosokat vásárolni is.

4) A hetes listán egyetlen német csapat kapott helyet, értelemszerűen a Bayern Münchenről van szó, amelynek értéke 850 milliárd forint környékén mozoghat. Érdekesség, hogy nem egyetlen tulajdonosa van, hanem a klub tagjai birtokolják a csapatot részvények formájában. Legnagyobb igazolásuknak Lucas Hernandez számít, akit 25 milliárd forintért vásároltak meg. A Bayern múltjáról és jövőjéről is nehéz mit mondani, hiszen aki ismeri a labdarúgás világát, az tudja, hogy az egyik meghatározó csapatról van szó a fociban. Bevételeik többsége a szponzoroktól és az elért teljesítményből származik, messze ők szerzik a legtöbb bevételt reklámokból az egész világon.

A dobogós csapatok

3) És elérkeztünk a dobogóhoz is, amelynek harmadik helyén – mily meglepő – megint egy angol csapatot találunk. A Manchester Unitednek az elmúlt években azért voltak nehezebb szezonjai is, de mégis a Glazer-család birtokában lévő klub értéke több mint 1000 milliárd forint. A család 2005-ben szerezte meg a Vörös Ördögök csapatát, 400 milliárd forint körüli összegért, tehát majdnem megtriplázták az értékét az elmúlt 15 évben. Legnagyobb igazolásuknak a pár éve megszerzett Paul Pogba számít, akiért 33 milliárd forintot fizettek a Juventusnak. A nagy értéknövekedés mögött az áll, hogy még mindig iszonyúan komoly rajongótábora van Anglián kívül is, ami okán nagyon sok szponzor, köztük például az Adidas és a Chevrolet is felsorakozott a csapat mögött.

2) Listánk második helyére a spanyol FC Barcelona került, amelynek értéke már az 1200 milliárd forintot súrolja és a Bayern Münchenhez hasonlóan a klub részvényes tagjainak birtokában van. Legnagyobb igazolásuk az egyébként csalódást keltő teljesítményt nyújtó Philippe Coutinho volt, akiért 50 milliárd forintnál is többet fizettek. Ettől függetlenül a legnagyobb értéküknek mégis Messit és a márkanevet tartják, hiszen ha körbenézünk bármilyen boltban, biztos találunk legalább egy Barcelonás füzetet, könyvet, tollat, pólót, játékot stb.

1) És a világ leggazdagabb klubjának a jelenlegi adatok szerint a Real Madrid számít, amely egyetlen csapatként ér többet, mint 1200 milliárd forint. Gondoljunk bele, a Real 13 alkalommal nyerte már meg a Bajnokok Ligáját, többször, mint bármely más csapat, így nem csoda, hogy ilyen magasságokba jutottak. Legnagyobb igazolásuk az 50 milliárd forintot érő Eden Hazard megszerzése volt, aki azonban inkább csak sérültként jelent meg a hírekben, nem góljaival. A csapat tulajdonosai egyébként a klub tagjai részvényesként, így nekik sem rossz, hogy milyen kereskedelmi értéket képvisel a csapat. Ha érdekesnek találtuk ez az írást és ilyen érdekes információkat akarunk még olvasni, akkor keressük fel a szerző, Aladár Kollár profilját, és böngésszük a többi cikkét itt.

MEGOSZTÁS