Ezekkel a juttatásokkal és engedményekkel diákként is megéri küzdeni a koronavírus ellen.

Az orvosi, egészségügyi képzésekben résztvevő hallgatókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) még november végén rendelte ki a gyorstesztelésekhez – többek között a tanárok teszteléséhez – és a járvány elleni védekezéshez. Az ITM akkor közölte azt is, hogy a védekezésbe bevont egyetemisták és a felsőoktatási intézmény között a kormányrendelet szerint hallgatói munkaszerződés jön létre. A diákokat hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg. 

De nemcsak ösztöndíjat, illetve fizetést, hanem jelentős tanulmányi és vizsgakedvezményeket is kapnak azok a hallgatók, akik kiveszik a részüket a járvány elleni védekezésből. A koronavírus-tesztelésben és a betegellátásban segédkező diákokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek.

Kapcsolódó cikk
Elindult a kormányhivatalok és járási hivtalok dolgozóinak gyorstesztelése is
Elindult a kormányhivatalok és járási hivtalok dolgozóinak gyorstesztelése is
 A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni...
-Hirdetés-

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány hete jelentette be, hogy a védekezésbe bevont hallgatók könnyített feltételekkel teljesíthetik a szemesztert. Azóta megszületett a vonatkozó kormányrendelet, amely rögzíti a részleteket. A konkrét kedvezményeket maguk az egyetemek határozzák meg, de ilyen lehet például, hogy az érintett hallgatóknak nem kell annyi beszámolót, zárthelyi dolgozatot írni, vagy mentességet kaphatnak a szorgalmi időszakban teljesítendő egyéb feladatok alól. Ehhez hasonlóan a sikertelen félévközi vizsgák pótlásával vagy a nem teljesített tantárgyak ismételt felvételével kapcsolatban is kedvezőbb feltételeket szabhatnak a kirendelt és az önkénteskedő hallgatóknak.

orvosi, egészségügyi hallgató tesztelés közben (Kép: eduline.hu)

Mindemellett a kéthetes gyakorlat kreditként is beszámítható. Továbbá biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a személyes védőeszközöket, a teljes ellátást és a szállást, illetve a védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet idején – közölte korábban az ITM.

Kapcsolódó cikk
Maruzsa Zoltán: január második hetétől hagyományos oktatás lehet
Maruzsa Zoltán: január második hetétől hagyományos oktatás lehet
Két nap múlva kezdődik a téli szünet – így a köznevelési államtitkár összegezte az elmúlt fél év adatait. Az elmúlt...

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott tájékoztatásban az is szerepel, hogy  a november 29. és december 20. közötti időszakban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétköznapokon átlagosan 555, hétvégén pedig 173 önkéntes hallgató részvételével számolt. Az iskolai szűrésekben az első két hét során 1624 hallgató vett részt, és több százan dolgoznak jelenleg is a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon zajló tesztelésben. Gyógyító tevékenységre eddig összesen 967 diákot rendeltek ki.

A szaktárca jelezte, az egészségügyi ellátásban részt vevő hallgatók száma ennél magasabb, mivel sokan már eleve önkéntesként dolgoztak valamelyik szolgáltatónál, és ők nem szerepelnek a kirendeltek között.

Forrás, kép: eduline.hu 
Kiemelt kép: freepik.com

MEGOSZTÁS