Egy újabb elemmel bővül az otthonteremtési program, február 1-étől. Otthonfelújítási kölcsönt kínálnak azoknak, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter ma a Facebook oldalán.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy január 1-étől támogatást vehetnek igénybe azok, akik felújítják otthonukat. A felújítási költségek felét – legfeljebb 3 millió forintot – támogatásként utólag megkaphatják az igénylők.
Akiknek azonban nincs elég pénzük ahhoz, hogy finanszírozzák a felújítást, és így elesnének ettől a támogatástól, azoknak szól az otthonfelújítási kölcsön lehetősége – mondta.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli minisztere (Kép: koronavirus.gov.hu)

Az otthonfelújítási kölcsön egy maximum 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású kölcsönt jelent, amelyet a bankfiókokban lehet majd igényelni – ismertette.

-Hirdetés-

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint tehát az újfajta kölcsön azoknak szól, akiknek most nincs pénzük ahhoz, hogy megelőlegezzék az építkezéssel, felújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkákat.
Novák Katalin elmondta, a kölcsön igénylésekor a bankban megvizsgálják majd a támogatáshoz való jogosultságot. Ha annak az igénylő megfelel, megkapja az otthonfelújítási kölcsönt. Emlékeztetett, ehhez legalább egy olyan gyermek közös háztartásban nevelésére, továbbá olyan munkaviszonyra van szükség, ami jogosulttá teszi a támogatásra.
Közölte, a kölcsön felvételét követően – március 1-étől – az igénylőnek egy éve van arra, hogy az összegyűjtött számlák alapján a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) benyújtsa a támogatási igényét. Hozzátette, a MÁK is megvizsgálja majd, hogy az igénylő abban a pillanatban is jogosult-e a támogatásra.

Akik a feltételeknek megfelelnek, megkapják a támogatást is, ami a kifizetett költségek 50 százalékát fogja fedezni, maximum 3 millió forintot. Ez felerészben munkadíj, felerészben anyagköltség lehet, mondta. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy a maximális, 6 milliós kölcsön esetén a hitel 3 millió forinttal csökken. Ennek pedig a törlesztése tíz évre mintegy havi 30 forintos részletet jelent majd a családoknak.

Kapcsolódó cikk
Összeállt a nagy otthonteremtési program
Összeállt a nagy otthonteremtési program
Január 1-jével a gyakorlatban is elindulhat Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja. Új információként közölte: a legnépszerűbbnek számító felújítási támogatás a gyermek...

A családokért felelős tárca nélküli miniszter – mint mondta – bízik abban, hogy az új kölcsön még többek számára nyújt lehetőséget otthonuk felújítására.

A kormánynak az otthonteremtési programmal az a célja, hogy minél biztonságosabb és jobb körülmények között várhassák és nevelhessék gyermekeiket a magyar családok – hangoztatta Novák Katalin.

Forrás: MTI
Kép: koronavirus.gov.hu
Kiemelt kép: Getty Images

MEGOSZTÁS