„Nálunk az év vége egy kész hajsza: le kell zárni az évet, sok pályázat nyert, azok háttérmunkái, vagy éppen a pénzügyi zárás nagy feladatot jelent. Tehát jól fog esni a pihenés” – fogalmazott egy korábbi interjúnkban Suhajda Antal, Akasztó polgármestere. De hogyan fogja tölteni a karácsonyt egy ilyen év után? A polgármester elárulta nekünk.

-Hirdetés-

„Azt gondolom, hogy nem csak nekem, hanem a többi polgármesternek is valószínűsíthetően pihenéssel, családi körben fog telni. Amit ilyenkor szeretek csinálni, az egyben a hobbim is: ez a főzés. Szeretek nagyon főzni, így a karácsonyi menüt szeretem én magam elkészíteni. A másik hobbim a horgászat, amire talán ebben az időszakban több időm jut, bár az időjárás a legkevésbé alkalmas mindig. De a levegőn való tartózkodás mindenképpen jó. A ragadozóhalaknak a kapókedve még mindig megvan ilyenkor.

Egy kép tavalyról: Együtt a nagy család

Szokásunkká vált a halászléfogyasztás karácsonykor, ennek megfelelően december 24-re minden évben megfőzöm. Persze lehetne rendelni egy profi halászlevet is a csárdából, de azt én szeretem elkészíteni. Ami igazából nem karácsonyi étel, de szokásunkká vált a töltött káposzta. Természetesen sülteket tálalunk ilyenkor: hogyha megadja a természet ajándékként, akkor egy nagyobb süllőt vagy esetleg egy csukát meg szoktam sütni.

Családi körben ünnepeljük, amelynek része a Szentmise látogatása is. Örömmel fogadjuk mindig a helyi szokást, a „csengetést”: Szenteste előtt pásztorruhába öltözött fiatalok járják végig az utcákat, és hozzák az örömhírt csengőszóval. Éjjel 2-kor csodálatos ezt meghallani, olyan mintha mennyben járnánk. Ez nagyon fel tudja tölteni az embert” – tájékoztatta a hírportálunkat a polgármester. 

Képek: Suhajda Antal archívuma.

MEGOSZTÁS