Egy kezdő projektmenedzsernek nincs könnyű dolga, ha olyan környezetbe kerül, ahol nincs kiforrott projektmenedzsment módszer. Számos tényezőt mérlegelni kell, amely alapján eldönthetjük, hogy melyik metódus illik leginkább az adott projekthez. Mi alapján érdemes választani és melyek a legnépszerűbb projektmenedzsment módszerek?

Vízesés modell

A vízesés modell az első komplett módszertanként vált ismertté, amelyet a 60-as, 70-es években egyidejűleg kezdtek el alkalmazni a hadi- és építőiparban, később a hardver- és szoftverfejlesztésben. A vízesés modell szakaszokra, fázisokra osztja az elvégzendő területeket. Sajátos jellemzője, hogy csak akkor léphetünk a következő fázisra, ha az előzőt felülvizsgálják és jóváhagyják. Ebből a szempontból előnyként könyvelhetjük el, hogy strukturáltságot biztosít és jól átláthatóvá teszi a folyamatokat. Ezzel ellentétben ki kell emelnünk, hogy rendkívül költség- és időigényes, hiszen a minőség csak a folyamat utolsó fázisában mérhető. Előfordulhat, hogy a megrendelő nem lesz elégedett az adott termékkel, így szükségessé válhat az újratervezés. A vízesés modell alkalmazása akkor ajánlott, ha olyan terméket kell leszállítanunk, ahol szükséges az egyes fázisok teljesülése a következő szakaszok elkezdéséhez.

Agilis gondolkodásmód

-Hirdetés-

A vízesés modellel ellentétben, az agilis szervezetek képesek a dinamikusan változó környezetben rugalmasan alkalmazkodni. Az agilis projektmenedzsment 1-4 hetes sprintekre osztja a folyamatokat, amikor a csapat a terméken dolgozik. Az egyes sprintek végén lehetőség van az adott inkrementum ellenőrzésére, így a megrendelői igények szerint változtathatók az egyes termékspecifikációk. Az agilis szervezet ennek köszönhetően képes arra, hogy magas ügyfél-elégedettséget érjen el. Azonban mielőtt agilis transzformációba vágnánk a fejszénket, át kell gondolnunk, hogy cégünk alkalmas-e az agilis működésre.

Scrum keretrendszer

A Scrum módszer az agilis irányzatokat képviselő, az agilis projektmenedzsment szűkebb halmazába tartozó keretrendszer. A Scrum olyan szigorú szabályok szerint működik, amelyeknek a betartása nélkül nem érhetünk el megfelelő eredményeket. A Scrum Guide három fő szereplőt különböztet meg a keretrendszeren belül:

  • Product Owner,
  • Scrum Master
  • és a Csapat.

A működéshez sprintekre kell osztani a folyamatokat és különböző ceremóniák szükségesek ahhoz, hogy jól és hatékonyan működjön a keretrendszer. A Scrum segítségével gyorsan változó környezetben, nem jól strukturált igényrendszerben, komplex problémák esetén érhetjük el a projekt sikerre vitelét.

 

Írta: Galambos Dániel

MEGOSZTÁS