A jelenleg fennálló intézkedéseket február 1-ig meghosszabbítjuk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió adásában. A középiskolákban továbbra is marad a digitális oktatás.
 
A kiszámíthatóság legalább olyan fontos a védekezésben, mint a fegyelmezettség. A magyar válságkezelést a fegyelmezettség jellemzi, szemben más európai országokéval.
A miniszterelnök kiemelte, hogy csökken az oltásokkal szembeni fenntartás, az idősotthonok lakóinak oltása is megkezdődött. A lakók 80 százaléka vállalja az oltást, az ott dolgozók 50 százaléka. Mindenkit megnyugtatott, hogy az oltás biztonságos, ő is beoltatja magát, amikor sorra kerül.
 
A megoldás karnyújtásnyira van, és az a vakcina. De azt látjuk, hogy az unióban lassan megy a vakcina beszerzése, ezért tárgyalunk másokkal is, izraeliekkel, kínaiakkal, oroszokkal is, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre.
 
Nem várni kell a vakcinára, hanem szerezni kell vakcinát. Létezik az a vita, ami arról szól, hogy miért kellett belemenni abba a helyzetbe, hogy ahelyett, hogy az országok maguk szerezték volna be a vakcinákat, ezt rábíztuk Brüsszelre. Megbíztunk abban, hogy ők jobban csinálják, mint ahogy mi tesszük. Ezért kell gratulálnunk a briteknek, kiléptek az unióból, ők maguk tárgyaltak és jobb állapotban vannak, mint mi, akik Brüsszelen keresztül védekezünk.
 
Ennek a kérdésnek nem most van itt az ideje, de vissza fog oda vezetni, hogy csak azokat a jogköröket kell átadnunk Brüsszelnek, amelyekről biztosak vagyunk, hogy Brüsszel jobban kezeli, mintha mi magunk megoldottuk volna. Sokkal több mindent kellene nemzeti alapon intézni, sok jogkört inkább vissza kellene adni a nemzetállamoknak- a mostani vakcina helyzet legalábbis ezt mutatja.
 
Ma Magyarországon 4 496 ezer ember dolgozik, 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt. Ez mutatja, hogy a válság kezelése sikeres. Kevés olyan ország van, ahol csupán ennyi munkahely szűnt meg. Mi nem csak megőrizzük a munkahelyeket, hanem amennyi munkahelyet a vírus tönkre tett, annyit hozunk létre, sőt többet is, mint előtte volt. Sok száz munkahelyteremtő beruházást támogattunk, otthonteremtő és hatalmas állami beruházási programot indítottunk.
 
Büszkék lehetünk az egészségügyi dolgozóinkra, mert jól helytállnak. De büszkék vagyunk a pedagógusokra is, hiszen ki gondolta volna, hogy a magyar tanügy zökkenőmentesen át tud állni a digitális oktatásra. Sokan megkérdőjelezték az egészségügyet és az oktatást, de most már nekik is be kell ismerniük, hogy úgy az egészségügy, mint az oktatási rendszer kiválóan teljesít.
 
Bár tudjuk, hogy az állampolgárok nem boldogok, sőt többen nem is értenek egyet az intézkedésekkel, de ennek ellenére is betartják azokat és nem tiltakoznak, nem vonulnak utcára.
 
A járvány még mindig nagy veszélyt jelent, ezért továbbra is össze kell fognunk, hogy megfékezzük a vírust, – tájékoztatott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a facebook oldalán. 
-Hirdetés-