Retró Tabdi életérzés a javából a Tabdi Faluház Helytörténeti Gyűjteményéből válogatva, melynek összeállításában Picard Tünde, a Faluház vezetője volt segítségemre. 

A helytörténeti gyűjtemény anyaga hosszú évek alatt gyűlt össze a lakosok felajánlásainak, kutatómunkájának, visszaemlékezéseinek köszönhetően. 

Tabdi község önállóvá válásának első jegyzőkönyve 1950. január 7-én
-Hirdetés-

1950. január 20-án ült össze az első közgyűlés Tabdin, amikor is döntöttek a település nevéről és rögzítették annak végléges határait, hiszen az 1900-as évek elején még hol Kiskőröshöz, hol Csengődhöz tartozott a település. 

1950-es évek elején megalakult a Tűzoltó Egyesület is id. Tóth Imre vezetésével, helyettese Nagy Mihály és Garbacs József vezető jegyző.

Útépítés a Szent István utcában 1.
Útépítés a Szent István utcában 2.

Még 1949-ben vasúti megállót kapott a falu. Megépült az első műút is, de akkor még csak a faluközpontig. 

Az egykori TSZ iroda

Az ’50-es évek elején alakult meg az Új Élet TSZ. 

Dolgozók az 1950-es években

A paraszti világ egyébként sem volt könnyű, életüket súlyosbította az “önkéntesen” vállalt békekölcsön. Minden dolgozónak egy havi teljes bérét kellett befektetnie, több turnusos előjegyzésben. 

Régi Zöld Kocsma

Ezen évek egyik nagy összefogása a vasgyűjtési akció. A hulladék átvétele a kocsma udvaron történt, Nagy Mihály irányításával. 

Az iskola épülete

Az ’50-es évek nagy beruházásai voltak: az iskolabővítés, a temető körülkerítése,az egészségház felépítése, és az útjavítások, járdaépítések. Kulturális szempontból is több jelentős változás történt. Az iskolák államosítása után a három teljesen osztatlan iskolából egy részben osztott iskola lett. A Központi Iskolában két tanteremben váltakozó tanítás folyt. Alsó-tabdi iskolában három tanteremben tanítottak, így nem kellett délelőtt-délutáni váltásra kényszerülni. Az 1958-60-as iskolabővítés segített a helyzeten. Maradt a váltakozó tanítás, de már minden osztály külön-külön tanulhatott. 

A templom társadalmi munkával épült meg, melynek alapfalait kőből úsztatott betonhabarcsból készítették 
A templom építése a tetőzet elkészítésével, ácsmunkával folytatódott

1957-60 között megépült a római katolikus templom, amit Tóth János plébános vezetésével a község lakossága épített társadalmi munkával. 1960. november 20-án Szent Erzsébet napján szentelte fel Grósz József kalocsai érsek. 

Elsőáldozó kislányok és Tóth János plébános

1958-ban ünnepelték az egyházközség megalakulásának 10. évfordulóját. Érdekesség, hogy a templom építése csak 11 év után, 1968-ban fejeződött be.

Gazdasági munka a településen az 1950-’60-as években

A 60-as évek időszakának legnagyobb eseménye a két évig tartó talajrendezés, amit az itt élők mélyen emlékezetükbe véstek. 1960-’62 között 70 dózer folyamatos munkában túrta szét a homokbuckákat. Az akkor Tabdi községben munkát vállalók közül többen helyben telepedtek le, itt leltek feleségre, férjre. Önkéntes munkavállalók érkeztek Szakmárról, Résztelekről, …stb. Ők a régi Állami Gazdaság területén álló munkásszállókon laktak, többnyire szőlő és gyümölcsös telepítésben vettek részt. 

Ünnepség a Tűzoltó szertár előtt

1961-ben megépül a Tűzoltó szertár. Ezen korszak legnagyobb hatású fejlődése a község villamosítása, mely által lehetővé vált a rádió, televízió elterjedése. Az első tv tulajdonosok: Turcsán István és Szilágyi István. A ’60-as években jelenik meg az első automobil is, Lengyel Pál tulajdonaként. 

Faluház

1963-ra datálódik a községi kultúrház építésének kezdete, mely Flaisz Ferenc tanácselnök vezetése alatt épült, több mint két évig. Szakember irányításával, a falu kőművesei, lakói társadalmi munkában építették fel. Az intézményben volt a falu tv-je, majd mozija, amit sokan látogattak, s ez az intézmény adott helyet a könyvtárnak is. Az intézmény látott szép és rossz napokat is, de mindig a falut szolgálta. A művelődési házban az évek folyamán működött: takarékszövetkezet, óvoda, iskola, presszó, irodák, mozi, butik, ifjúsági klub, bábszakkör, disco, body terem, klubok, egyesületek, stb. A felsorolt kulturális alkalmazottak mindegyike hozzátett valamit az intézmény múltjához és jelenéhez. 

Járdaépítés

1971-ben megépül a Tanácsház és a Posta. Még ebben az évben elkészül a Kossuth utca járdája is. 

Épül az orvosi rendelő

1975. március 15-től új orvosa van a falunak: Dr. Varga Gyula személyében. Ugyanebben az évben átalakításra kerül az orvosi rendelő. 

Az ABC 2,5 hónap alatt épült fel
Az ABC 1980 végén került átadásra

Tabdi a Kiskőrösi ÁFÉSZ egyik kis lélekszámú tagközsége volt, ahol a szövetkezet december végén nyitotta meg áruházát. 

Több érdeklődő is figyelemmel kísérte a víztorony felállítását

1983-ban a vízmű építési tervek alapján elkészült a központi kút, megkezdik a víztorony felállítását. 

Szüreti nap Tabdin

A Szüreti nap volt az első olyan rendezvény Tabdin, melynek a mai napig élő hagyománya van a községben. 

Építik az iskola új épületszárnyát

1991-ben megépül az általános iskola új épületszárnya. 

Gázavatás

1997. november 7-én ünnepélyes lángyújtással köszöntötték a vezetékes gáz átadását. 

Közvilágítás korszerűsítése

1999-ben korszerűsítették a közvilágítást Tabdin. 

Zászló és címeravató ünnepség 2000-ben

2000. május 5-7. között Milleniumi ünnepségsorozat keretében emlékzászlót kapott a település. Erre az eseményre készült el a település címere is. 

id.Tóth Imre, helyi önkéntes tűzoltó parancsok a 2000-es belvíz idején

2000 tavaszára a belvíz elborította a település jelentős részét. A levezető csatornák kiásásában sok önkéntes vett részt. A csapadékos telet és tavaszt aszályos nyár követte. A belvíztől megroggyant épületek helyreállítása a nyár folyamán megtörtént, közben a szennyvízcsatorna rendszer kialakítása is megkezdődött. 

 
2010-ben ünnepelte 50. fennállását az óvoda

2010-ben megújult Tabdi központja, út és jádák kiépítése történik. Ugyanebben az évben az óvoda 50 éves fennállását is ünnepélyes keretek között ünneplik meg. 

Az óvodát is korszerűsítették 2015-ben 
Illetve a polgármesteri hivatal is épületenergetikai korszerűsítése esett át 2015-ben

2015-ben egy pályázat alapján elkezdődik az óvoda, a művelődési ház és polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése, hőszigetelése, nyílászáró cseréje. 

A képen Fábián Sándor polgármester és Rideg László országgyűlési képviselő fog kezet

2018-ban megkezdőtött a szociális alapszolgáltatások fejlesztése, ami a volt TSZ iroda teljeskörű felújítását jelentette. A felújított épületet 2019-ben adták át ünnepélyes keretek között. 

2020-ban a község 70 éves fennállásának ünnepségsorozatot hirdetett az önkormányzat, azonban a koronavírus járvány miatt a Falunap és a Szüreti nap is elmaradt. Még az emlékévben, szeptember 26-án átadásra került a felújított orvosi rendelő, az új építésű fogorvosi rendelő és a felújított óvoda is. 

MEGOSZTÁS