Sajtóközleményt adott ki március 20-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, melyben a boltzár feloldását javasolják. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük azt.

” A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mind a tavaszi időszakban, mind a második, illetve a jelenlegi harmadik hullámban nagy figyelmet fordít a koronavírus okozta gazdasági nehézségek azonosítására, a vállalkozói észrevételek és javaslatok összegyűjtésére. A beazonosított területeket és lehetséges intézkedéseket folyamatosan megosztottuk a szabályozásokért felelősökkel.

-Hirdetés-

A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések vállalkozói jelzések alapján nehezen értelmezhetőek és a KKV-k szempontjából versenytorzítóak. Emiatt azt javasoljuk, hogy amennyiben a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 %-át, érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek el több kárt és ne induljon el egy tömeges csődhullám.

Továbbá megfontolandónak tartjuk, hogy amennyiben további járványügyi intézkedések szükségesek, akkor a tevékenység szerinti boltzár helyett az üzlethelyiségbe belépők létszámának korlátozása és az egységnyi üzlethelyiség területen tartózkodó személyek számának meghatározása legyen irányadó. Ezen javaslatunkat a kereskedelmi érdekképviseletek is támogatják, mivel egy ilyen típusú korlátozás a vállalkozások által sokkal jobban kezelhető és a hatóságok is könnyebben tudják ellenőrizni.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Kapcsolódó cikk
Március 29-ig biztosan érvényben maradnak a jelenleg hatályban lévő korlátozások
Március 29-ig biztosan érvényben maradnak a jelenleg hatályban lévő korlátozások
Amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a...

Március 23-án Orbán Viktor miniszterelnök videó közleményben mondta el, hogy egyeztettek a gazdasági kamarával az újraindításról. 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke videó bejelentkezésén

“Ma a kamara képviselőjével tárgyalhattunk. Harcosok, újranyitást akarnak.
Boltok, szolgáltatások és általában az élet kereteinek természetes helyreállítását kívánják, és igazuk is van. De azt is meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első. Amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak. Ugyanakkor elfogadtuk a kamara több javaslatát, amelyek ésszerűsítést és árnyaltabb szabályozást céloznak meg.

  • Kérik, hogy a boltok esetében az általános zárás helyett a négyzetméter alapú korlátozásra térjünk át.
  • Külön plázaszabályokat is javasoltak.
  • És a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tettek.

Ezeket mind tárgyalni fogja holnap a kormány.

Forrás: bkmkik.hu, Magyarország Kormánya

MEGOSZTÁS