A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán számolt be a nem mindennapi hírről. A Bács-Kiskun megyei Akasztó külterületén láttak és kaptak lencsevégre, egy Kárpát medencében eddig még nem azonosított madarat. 

” ÚJ MEGFIGYELT FAJ! Akasztó külterületén járva egy útról felszálló, vastag, sárga csőrű madár ragadta meg Bárdos Tibor, természetvédelmi őrkerület-vezető figyelmét 2021. május 10-én. A madár felszállt egy közeli akácfára, így lehetőség volt alaposabban is megfigyelni és lefotózni. Kiderült, egy tojó trombitás sivatagipinty (Bucanetes githagineus) került szem elé. A fajt most először észlelték Magyarországon, így ha a hazai Nomenclator Bizottság is elfogadja az adatot, akkor hivatalosan is elmondhatjuk, hogy új fajjal bővült a hazai fajlista.
 
A trombitás sivatagipinty Spanyolországban, a Kanári-szigeteken, Afrika északi részén, Ázsia keleti és középső területein honos. Kóborlásai során eljutott már Európa északi részére is, de a Kárpát-medencében eddig még nem azonosították.
A madár testhossza 12,5-15 centiméter, testtömege 16-25 gramm. Magvakkal, rügyekkel, hajtásokkal táplálkozik. Állománya stabilnak tekinthető, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.
Az Akasztónál megfigyelt tojó két percig mutatta magát, majd berepült egy közeli szőlőültetvénybe. Azóta sok madarász kereste már, de nem került újra szem elé.”
 
Az Akasztó külterületén lefotózott trombitás sivatagipinty (Fotó: Bárdos Tibor)

Forrás,kép: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldala

-Hirdetés-
MEGOSZTÁS