A különféle variációk kialakulása

A pókert már az 1820-as évek óta játsszák, egyesek szerint még régebben. Ezidő alatt pedig számos variációja alakult ki, ahol a kisebb nagyobb eltérések mégis teljesen más játékélményt nyújtanak. A szabályok ugyan nagyrészt megegyeznek, a kezek sem változnak, mégis az a néhány apró különbség teljesen más gondolkodást és stratégiát kíván meg a játékostól. A különféle variációk éppen ezért segítenek a játékot más szemszögből megvilágítani, de bizonyos értelemben eltérő nehézségi fokozatokat is jelentetnek egy kezdő játékos számára. Érdemes egy variációval indítani, aztán, ha abban már magabiztosnak érzed magad, kipróbálni egy újabbat.

-Hirdetés-

 

Hol próbálhatod ki őket?

Az online póker előnye, hogy bármikor, bárhonnan beszállhatsz a játékba, hogy tudásod akár egy számítógép mesterséges intelligenciájával, akár más emberi játékosokkal összemérd. Az olyan online pókerfelületek, mint a GGPoker.eu nem csupán egy variáció kipróbálására ajánlanak remek lehetőséget. Az oldalon egy felőle számos variációban próbálhatod ki magad, de mindemellett a póker világába is betekintést nyerhetsz. Figyelemmel követheted az aktuális híreket, telefonodról is folytathatod a játékot, de online adásban nézheted végig például a WSOP eventjeit is. Így a saját tudásod folyamatos csiszolása mellett, a profik trükkjeit is ellesheted.

Mik a legnépszerűbb variációk?

A pókernek számos variációja létezik, de természetesen ezek közt is vannak népszerűek és kevésbé népszerűek. A következőkben a három legkedveltebb variációról lesz szó.

1.) Texas Hold’em

A Texas Hold’em könnyen megérthető, ezért kezdő játékosoknak is ideális variáció, hogy a póker alapkifejezéseit és szabályait elsajátíthassák. Kezdőosztáskor minden játékos két lapot kap a kezébe, és a játék végére összesen öt közös lap kerül majd középre. Az osztó azonban nem egyszerre fedi fel mind az öt lapot, körönként csupán egyet. Így licitálunk. Az nyer, aki a kezében lévő kettő, és az asztalon lévő öt lapból a legnagyobb értékű kombinációt tudja kihozni.

2.) Pot-Limit Omaha

Az Omaha első ránézésre sok hasonlóságot mutat a Texas Hold’em-hez, ám az a pár apró eltérés egy sokkal akciódúsabb játékot eredményez annál. Itt egyfelől induláskor négy lapot kap minden játékos a kezébe. Másfelől kötöttebb, hogy mely lapokat kell felhasználnia a nyertes kombinációhoz: kettőt a kezéből, hármat az asztalról.

Ennek megfelelően a licit is több izgalmat rejt. Az első még azelőtt zajlik le, hogy egyáltalán lap kerülne az asztalra. Ekkor az osztó három lapot fed fel az asztalon és újabb licit következik. A negyedik, majd az ötödik felfedését is licit követi, mielőtt kiderülni, ki nyerte meg a játékot.

Fontos kitétel még, amire a variáció neve is utal: pot-limit. A pot, azaz a kassza határozza meg a maximálisan licitálható összeget. Így, ha összesen 10.000 Ft van a potban, ennyi lesz a licit maximuma is.

3.) Seven-Card Stud

A Seven-Card Stud egy teljesen más típusú játék, mint a Texas Hold’em agy a Pot-Limit Omaha, és ha eddig csak ezt a két variációt játszottad, szükséged lehet pár alkalomra, mire hozzászoksz. Ugyan a játék menete lassabb, de nagyobb kihívást jelent a memóriádnak. Emellett a tétlimitek megvédenek attól, hogy elszaladjon veled a ló, a szabályok pedig igen egyszerűek, így kezdő játékosoknak ez is kiváló „tanulópálya” lehet.

Ahogy a név is utal rá, összesen hét lappal játsszák. Kezdéskor három lapot kapsz, melyből egyet színével felfelé rak eléd az osztó. A legalacsonyabb értékű lap kezdi a licitet, ami addig tart, amíg az utolsó játékosra is sor nem kerül. Ekkor színével felfelé megkapod a negyedik lapot is, ekkor már a látható lapok alapján a legjobb kombinációval bíró játékos indítja a licitet. Ez ismétlődik a hatodik lapig, ám a hetediket már lefordítva kapod meg, úgy licitálsz, hogy te sem tudhatod, mit rejt.

Melyiket válaszd?

A különféle pókervariációk más-más stratégiát kívánnak meg, de a képességeidet is különböző mértékben veszik igénybe. Egy jótékonysági pókerverseny győztese másként gondolkodik, mint aki online játszik limit nélküli Sit and Go versenyt. A fontos csak az, hogy a szintednek és az igényeidnek megfelelő játékot válassz. Ha pedig változatosságra vágysz, számos más variáció közül választhatsz. 

MEGOSZTÁS