A Páhi-rétek jellegzetes természeti értékekkel bíró, mozaikos láp- és mocsárrétek, idős, magányos vadkörtefákkal és magyar kőris facsoportokkal. Igazi kincseket rejt a természetkedvelők és kirándulni vágyók számára, melyeket a Kolon-tavi Orchideák tanösvény mutat be, amely nyolc kilométeren át vezeti a látogatókat a Páhi-réteken és a Közös-erdő szélén.

Májusban és június első felében egyértelműen az orchideák itt a sztárok, de rajtuk kívül persze sok más természeti értékkel is találkozhatunk túránk során.

Vitézkosbor (Fotó:Kiss Mónika)
-Hirdetés-

A Kolon-tó körül megtalálható 23 orchidea közül tíz előfordul itt is. Az apró termetű növényekhez közel hajolva láthatjuk, hogy milyen sokféle formájú, színű lehet egy-egy virág. Például a vitézkosbor kis virágai egy sisakos vitéz alakjára hasonlítanak. A pókbangó pedig onnan kapta a nevét, hogy a sötét-, vagy vörösbarna színezetű, bársonyos szőrzetű mézajka, melyen fénylő H vagy X alakú rajzolat látható, egy nagy pókra hasonlít.

Pókbangó (Fotó: Komka Péter/MTI)

Az orchideák virágait a két körbe rendeződött, körönként 3-3 lepellevelet számláló, kétoldali részarányosság jellemzi. A virág egyik különleges alkotója a mézajak, mely méretében, színében, mintázatában, szőrözöttségében eltérő lehet. Ez a megporzó rovarok leszállóhelye, ugyanis a hazai orchideáknál a rovarmegporzás jellemző. A virágporuk nyálkaszerű, a rovarok fejére vagy előtorára tapadó pollencsomag.

Méhbangó (Fotó: Iván Miklós)

A megporzó rovarokat többféleképp vonzzák a növények: nektárt termelnek, táplálék ígéretével vagy szexuálisan tévesztik meg őket. Vannak önmegporzó fajok is, mint például a fokozottan védett, kis egyedszámban jelen levő méhbangó. Némelyek erősen illatoznak is, a poloskaszagú kosbor sem véletlen kapta ezt a nevet. Ha megszagoljuk, érezhetjük a rovar jellegzetes szagát. A megporzás után az orchideák tokterméseiben több ezer, nagyon apró méretű mag fejlődik, amit a szél könnyen, messzire szállít. A csíranövény kifejlődése után az orchideáknak gombapartnerekre van szükségük fennmaradásukhoz, melyet egész életük során fenntarthatnak. Hazánkban minden orchidea védett!

Poloskaszagú kosbor
Az orchideák mellett sok tarkabarka vadvirágban is elénk kerül most a Páhi-réteken. A sárma csillag alakú fehér virágai, a sárga színű boglárkák, az indás ínfű lila csoportjai, a kutyatej zöldessárga virágai gyönyörködtetik a szemet.
Indás ínfű (Fotó: Kis Ferenc)

 

Kolon-tavi Orchideák tanösvény Páhi központjából indul, 8000 m hosszú.

A tanösvény kezdő táblái Páhi település központi parkjában helyezkednek el. 

Bejárható: egész évben, gyalogosan. 

Látogatásra ajánlott időszak: május-június, szeptember-október

 
 
 
Kérjük a látogatókat, az autójukat a településen parkolják le a Művelődési Ház előtti parkolóban és innen gyalogosan menjenek ki a területre a Rákóczi utcán és a Jókai utcán keresztül.

Forrás, képek: Kiskunsági Nemzeti Park – knp.hu

MEGOSZTÁS