Hétvégén a fűrészgépé lett a főszerep a keceli római katolikus plébánián. Mint kiderült, újabb keceli összefogásnak voltunk szem- és fültanúi: a fűrészgépnél Haszilló Ferenc polgármester és Fekete Szabolcs plébános mellett több önkormányzati képviselő és helyi vállalkozó is tevékenykedett.  

A pandémiás helyzet nagy terhet rótt Fekete Szabolcsra, keceli római katolikus plébánosra: a káplán atya megbetegedése során rengetegszer kellett, hogy pótolja őt, gyakorlatilag két ember munkáját kellett elvégeznie. Innen jött az az ötlet, hogy a polgármester, az önkormányzati képviselők egy része és több vállalkozó összefogásból segítse a plébánia tűzifa ellátását.

A polgármester, az önkormányzati képviselők és több vállalkozó összefogásból segítette a plébániát
-Hirdetés-

Az eseményről a plébánost is megkérdeztük, aki kérdésünkre elmondta, hogy az évi tűzifa állomány érkezett meg, mellyel a plébánia fűtését fogják megoldani. A körülbelül 120 mázsa, helyi felajánlásból származó fa nagyobb rönkökben érkezett, melyek feldarabolásra vártak, hiszen csak úgy tudják majd a fatüzelésű kazánban eltüzelni. Mint megtudtuk, a téli tüzelőt lakossági összefogás eredményeként adományozták az egyházközösségnek.

Ezt nagy szeretettel és nagy tisztelettel fogadtuk, és örömmel tölt el bennünket, hogy már a következő téli időszakra a tűzifa rendelkezésre áll

– tette hozzá a plébános.

Az atya elmondta, hogy a  plébánia fűtésrendszere úgy van kialakítva, hogy a teljes épületet be tudják vele fűteni. Ennek köszönhetően a plébánia hivatalos helyiségei, irodája, fogadórészét fűtik majd, emellett a plébánia közösségi termeibe is meleget fog adni.  

Fekete Szabolcs hozzátette, hogy a papi célkitűzése szerint a katolikus egyház a városban azok közé a szervezetek közé kell, hogy tartozzon, amelyek a város vezetésével, a városban működő intézményekkel, hatóságokkal, szervezetekkel, csoportosulásokkal és társulatokkal együttműködve szolgálja az itt élőknek a javát.

Körülbelül 120 mázsa fát adományoztak a plébániának

Az akció során Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere is nyilatkozott, aki elmondta, hogy  a megmozdulás spontán módon szerveződött.

A legfontosabb, hogy összefogunk és együtt dolgozunk

– tette hozzá a polgármester.

Kiemelte, hogy a szervezésben nagy munkát végzett Agócs Ákos, a Kulturális Bizottság elnöke, továbbá Morvai Ferenc is, aki rendelkezésre bocsátotta a fűrésztraktort, mely segítséggel sikerült a nagy mennyiségű fát feldarabolni.

Agócs Ákos, önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke lapunknak elmondta, hogy a város többségében mindig is katolikus település volt, ezért fontos az önkormányzat számára a helyi vallási közösség támogatása:

Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt 2 ciklussal ellentétben egy gyökeresen új kapcsolat alakult ki a helyi katolikus egyházzal

A képviselő kitért arra is, hogy a városvezetés és az egyház kézen fogva működik együtt több projektben is. A fa adományokból származik, tehát nem került pénzébe sem az önkormányzatnak, sem az egyháznak.

Haszilló Ferenc polgármester és Fekete Szabolcs plébános

A munkában segédkezett a polgármester és a megjelent önkormányzati képviselők mellett több helyi vállalkozó is: köztük Tóth Zoltán, illetve Morvai Ferenc,  akik segítségével sikerült a plébánia udvarába eljuttatni a fát és feldarabolni.

MEGOSZTÁS