2021. május 29-én, szombaton 14 órai kezdettel megrendezésre került az energetikai korszerűsítés keretében felújított épületek szabadtéri ünnepélyes átadó ünnepsége Soltszentimrén.

A programsorozat 14 órakor kezdődött a Soltszentimrei Szivárvány Óvoda és Konyha felújított épületének és udvarának ünnepélyes átadásával az óvoda udvarán.

-Hirdetés-

A műsort István Réka és Pásztor Tamina nyitották meg a Magyar házban című verssel.
A vendégeket: Font Sándor országgyűlési képviselőt, Rideg László Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Rakonczay Hermina jegyzőt és Nagy István polgármestert, Nagyné Jámbrik ldikó óvodavezető köszöntötte.

Nagyné Jámbrik Ildikó óvodavezető

Nagyné Jámbrik Ildikó elmondta, hogy roppant büszke a munkatársai, a gyerekek és a szülők mellett, arra is, hogy ilyen egészséges és szép környezetben élhetik mindennapjaikat a felújított és korszerűsített intézményben. A két csoportban, összesen 50 gyermeket befogadó óvodát eddig is próbálták lehetőségeikhez képest újítani, korszerűsíteni, az elhasználódott játékokat lecserélni, de ez a pályázat segített igazán a kor követelményeinek megfelelő esztétikus és biztonságos környezetet teremteni. Külön köszönet a szülőknek, nagyszülőknek, akik társadalmi munkájukkal illetve anyagi támogatásukkal elősegítették körülményeik folyamatos javítását.

Font Sándor köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy szépen fel lett újítva az  óvoda udvar, az épület, a konyha. Hozzátette, hogy még sok ilyen avatón szeretne részt venni a településen.

A szalagátvágást Font Sándor, Rideg László és Nagy István végezte. A felújított épületeket  Havris György katolikus plébános áldotta meg.

Balról jobbra: Nagyné Jámbrik Ildikó, Font Sándor, Rideg László, Nagy István

Szentelés után a vendégsereg átvonult a közösségi ház elé, ahol Rakonczay Hermina köszöntötte a vendégeket: Font Sándort, Rideg Lászlót, Nagy Istvánt, a képviselő-testület tagjait, valamint a projektek megvalósításában résztvevő vállalkozások vezetőjét. Dr. Szlanka Tamást,  a kiviteli tervek készítését és a műszaki ellenőrzést végző Bács-Tender KFT. ügyvezetőjét, Pásztor Imrét, a Bevonat Bt. ügyvezető igazgatóját, Petz János páhi polgármestert, a település óvodájának és iskolájának vezetőit, a civil szerveztek vezetőjét, az Általános Iskoláért Alapítvány elnökét, a Csonka-torony Alapítvány elnökét, a polgárőrség vezetőjét, és Havris György katolikus plébánost.

Az ünnepi műsor elején az általános iskola két tanulója Kovács RékaB.Radó Lili:Ne mondd és Hegedűs Amina – Kiss Rita:Ha szól a szív versét adták elő.

Nagy István elmondta, hogy a közel 110 milliós TOP fejlesztésnek köszönhetően az intézmények mára energetikai szempontból a legkorszerűbbek közé tartoznak. Ennek köszönhetően megújult a hivatal, a könyvtár, az óvoda és a konyha is. Teljes körű fűtéskorszerűsítést hajtottak végre, az épületeket leszigetelték, felújították a homlokzatokat, mozgáskorlátozott feljárót alakítottak ki. Emellett kiépítésre került egy akadálymentes mosdóhelyiség is. A közösségi házban új parketta került a nagy terembe lerakásra, megtörtént a színpad fedél cseréje, új rendezvény székeket vásároltak, emellett az öltöző, valamint az előtér teljes körű felújítása valósult meg.
Az óvoda esetében a csoportszobákban egy szellőztető-légcserélő rendszer is ki lett alakítva, aminek segítségével folyamatos a szellőztetés és a friss előmelegített levegő biztosítása, valamint az óvodába udvari játékok kerültek telepítésre.

A kormányzat családpolitikájának köszönhetően a település vezetése pályázatot nyújthatott be mini bölcsőde kialakítására a településen, mely pozitív elbírálásban részesült. A polgármester kiemelte: ebben az évben várhatóan elkészül az egy csoportszobával rendelkező új intézmény is.

200-250 méteren sikerült térkövesíteni a település bizonyos szakaszain a járdákat. Szintén Magyar Falu program támogatásából sikerült orvosi eszközök beszerzését megvalósítani, ezen belül egy fogorvosi kezelő egységet sikerült vásárolni. E fejlesztés folytatásaként további pályázatot nyújt be az önkormányzat, ami a hivatal belső felújítására irányul.

Közösségi ház előtere

A pályázatok elkészítésében és kezelésében oroszlán részt vállalt és vállal is folyamatosan a település jegyzője Rakonczay Hermina, akinek a polgármester egy nagy virágot ajándékozott köszönetként, az önzetlen és áldozatos munkájáért. Ajándékkal készültek Font Sándornak és Rideg Lászlónak is, mert nélkülük ezek a felújítási illetve korszerűsítési támogatások nem jöhetett volna létre. Font Sándor és Rideg László köszöntő beszéde után átvágták a nemzeti szalagot Nagy Istvánnal és Pásztor Imrével.
Szalagvágás után, Havris György katolikus plébános megszentelte a közösségi házat.

A műsor folytatásaként a település kis óvodási, a szegedi Hatetudnád Tánctanoda  közreműködésével, valamint végzős diákjai Monthy csárdásával emelték az esemény színvonalát. Az ünnepélyes műsor után a programra kilátogató gyerekeket légvárak, csúszda és lovaglási lehetőség várta. A rendezvényre látogatóknak vendéglátással kedveskedtek. Befűtöttek a kemencében, újra sült kenyérlángos. A rendezvény ideje alatt büfé üzemelt. 

Magyar házban a vendéget
szeretettel várják,
pirosra sült friss cipóval
szívesen kínálják.

Ha nincs cipó, ha nincs kalács,
mit tehet az ember,
köszönti a vendégeket
meleg szeretettel.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (97 db kép)
MEGOSZTÁS