Több mint 1200 tonnát nyomott a veszélyes hulladék, amit tíz év után végül a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) szállíttatott el a kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepről. A megtisztított területet a munkát elvégző vállalkozó június 3-án csütörtökön adta át a NAV-nak.

Az elhagyott telepen több mint tíz éve álltak gazdátlanul a környezetet és a környékbeli lakók egészségét is súlyosan veszélyeztető anyagok. A környezetszennyezés ellen egy évtizede próbáltak fellépni az illetékes hatóságok, eredménytelenül. A veszélyes hulladékot sem a cég egykori ügyvezetője, sem a későbbi tulajdonosok nem szállították el. Az ügy végül a NAV-hoz került végrehajtásra.

-Hirdetés-

A hulladék elszállításához szükséges szakértelem és speciális eszközök miatt a NAV egy külső cég bevonásával végezte el a hulladékmentesítést, a közreműködő vállalkozást közbeszerzéssel választotta ki a hivatal.

A hulladékelszállítási munkálatok befejeződtek, a területet megtisztítatta a NAV. A hulladékmentesítést végző cégnek pedig további 180 napja van az elszállított veszélyes anyagok szakszerű ártalmatlanítására.

A munkálatok költségét – ami akár több százmillió forintra is rúghat – a NAV megelőlegezi, azonban azt később (ha maga a kötelezett önként nem fizeti meg) be is hajtja.

2018 óta a NAV általános közigazgatási végrehajtóként is eljár. Ez azt jelenti, hogy az adótartozás, pénztartozás behajtásán túl különböző cselekmények kikényszerítése, végrehajtatása is a feladatai közé tartozik.

Lényegében az összes közigazgatási szerv, önkormányzat megkeresheti a NAV-ot, és megkérheti, hogy segítsen végrehajtatni bizonyos feladatokat. Ha valakit például egy életveszélyes, roskadozó épület bontására, vagy felhalmozott hulladék eltakarítására köteleztek, de ennek önként nem tesz eleget, akkor a NAV-hoz kerülhet az ügye, aki intézkedik és végrehajtatja a teendőket, például lebontatja az életveszélyes házat vagy kitakaríttat és elszállíttatja a felhalmozott, közegészségügyi kockázatot jelentő szemetet.

 

Forrás: nav.gov.hu
Fotók: Greenpeace Magyarország

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS