Egy több száz millió forintból kialakított droggyárat számoltak fel a rendőrök Kecskeméten – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon június 17-én. Azonnal látszott, hogy a bűnözők nem sajnálták a pénzt a beruházásból.

Április 15-én, összehangolt rendőri akcióval 80 kilogramm zöld, kábítószergyanús növényi származékot (marihuána) és csaknem 3,3 kilogramm fehér, kábítószergyanús port (amfetamin és kokain) foglaltak le, amelynek a feketepiaci értéke 250 millió forint – írták.

A nyomozók később azonosították a lefoglalt kábítószerek forrását, egy kecskeméti zártkerti ingatlanon tavaly épült, könnyűszerkezetes csarnokot.
-Hirdetés-

A közlemény szerint az épületben kétszintes, professzionálisan felszerelt, számítógépes rendszerrel távvezérelhető, több ezer tő növény termesztésére és feldolgozására szolgáló infrastruktúrát alakítottak ki, amelyet a rendőrök május 21-én számoltak fel.

A beltéri, precíziós termesztéshez szükséges öntöző, világító és szellőztető berendezéseket távvezérléssel működtették, a növények fejlődését kiváló minőségű talajkeverékkel és tápoldatokkal segítették. A nagymértékű villamosenergia-fogyasztás leplezése érdekében a gépek, berendezések működtetéséhez saját áramellátó rendszer alakítottak ki, több tíz millió forint értékben generátorokot állítottak üzembe. A szintek közötti anyagmozgatás céljára liftrendszert építettek ki.

A telephelyen folyó illegális tevékenység elfedése érdekében az ingatlant több méteres átláthatatlan kerítéssel vették körbe, és az ott tevékenykedő emberek részére huzamosabb tartózkodásra szolgáló épületrészt is kialakítottak.

A becslések szerint mintegy 300 millió forintos beruházással kialakított üzem távfelügyeletére csúcsminőségű kamerákat szereltek fel, ezek segítségével tudták figyelemmel kísérni a telephelyen folyó munkát – áll az NNI közleményében.

A telephelyen folytatott illegális tevékenység részletes rekonstruálása és az oda köthető személyek beazonosítása érdekében a KR NNI Bűnügyi Technikai Főosztálya – szakértők bevonásával – több napos helyszíni szemlét tartott, melynek során vákuumfóliázott, illetve ömlesztett formában több mint 65 kilogramm zöld, kábítószergyanús növényi anyagot (marihuána), 6 kilogramm szintetikus kábítószert és több mint 300 db már leszüretelt, feldolgozott állapotban lévő cannabis sativa növény gyökeres szármaradványait foglalták le.

A rendőrségi akció idején az ingatlanon található másik csarnoképületében ugyanilyen kétszintes növénytermelő és -feldolgozó üzem kiépítése volt folyamatban, amelyhez a szükséges több millió forintos tartozékok egy részét már beépítették, más részüket még eredeti csomagolásában találták meg a nyomozók.

A kendernövények termesztésére és feldolgozására szolgáló kecskeméti üzemet a nyomozás adatai szerint Vig Sándor és fia, Vig Roland budapesti lakosok alakították ki és működtették társaikkal.

Az apa-fia páros tagjai jelenleg szökésben vannak, ellenük elfogatóparancsot adtak ki.

Forrás, fotók, videó: MTI, police.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS