Az elmúlt 7 éves pályázati ciklushoz hasonló fejlesztési keret áll majd rendelkezésére Kecel Város Önkormányzatának. A korábbi időszakban mintegy 1 milliárdos keretösszegből tudott beruházásokat megvalósítani a városvezetés.

Mivel minden benyújtott pályázat sikeres volt, így rengeteg fejlesztés valósulhatott meg a városban. Az előttünk álló tervekkel kapcsolatosan Haszilló Ferenc polgármestert kérdeztük.

-Hirdetés-

Az új ciklusban a legfontosabbnak a közintézmények energetikai célú korszerűsítését tartja a városvezetés, így az Egészségház, a könyvtár és a sportcsarnok szerepel a tervek között, mivel ezekben az intézményekben már tönkrementek a nyílászárók. Haszilló Ferenc polgármester elmondta, hogy bár nem látják előre, hogy milyen anyagár emelkedések várhatóak a következő években, de megközelítőleg 600 millió forintra fognak pályázni a felújítások érdekében.

Haszilló Ferenc: „A legfontosabb a közintézmények energetikai célú korszerűsítése”

Folytatódhat a kerékpárutak kivitelezése is a városban: a polgármester elmondta, hogy mivel már megépült az Imrehegy és Kecel közötti kerékpárút, így a tervek szerint a belterületre is koncentrálni fognak a következő időszakban. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy a központból „kiviszik” a biciklis utat az elkészült beruházásig. Így a biztonságos közlekedés mellett megnyílik a lehetőség arra, hogy egészen Imrehegyig ki lehet majd tekerni. Erre 200 millió forintos támogatási igényt nyújtott be az önkormányzat.

A Kecelt érintő kerékpárutas beruházásoknak azonban itt nincs vége: a település első embere elmondta, hogy ígéretet kaptak arra is, hogy a Magyar Közút Zrt. által megépülhet a Kecel-Császártöltés közötti új bicikliút is, amellyel kapcsolatban hozzátette, hogy valószínűsíthetően egészen Sükösdig ki fogják azt építeni a közút szakemberei.

Haszilló Ferenc portálunknak elmondta, hogy a mindennapi tervezésben a közvilágítás korszerűsítése is nagyon komoly hangsúlyt kap. Így amennyiben megnyílnak a pályázati lehetőségek, orvosolni kívánják a közvilágítás helyzetét is.

Ugyanígy a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatban is kész elképzelések vannak. A település vezetése azokon a területeken is meg szeretné oldani a problémát, ahol a korábbi fejlesztési ciklusban nem volt már lehetőségük. Erre közel 280 millió forint forrásra fognak pályázni.

Közel 10 évvel ezelőtt megvalósult a régi szeméttelep rekultivációja, ami 2023 szeptemberéig záró réteggel is el kell, hogy lássanak. Erre további 150 millió forintos igényt nyújt be a keceli önkormányzat.

MEGOSZTÁS