Július első vasárnapján a csengődi művelődési házba várták a véradókat. Ezúttal közel 40-en jelentkeztek donornak, és közülük 35-en adhattak is vért. A Magyar Vöröskereszt Kiskőrösi Területi Szervezetének képviseletében Szabó András fogadta az érkezőket, ellenőrizve a véradásra jelentkezők testhőmérsékletét és gondoskodva – egyebek mellett – a szakszerű kézfertőtlenítésről is.

-Hirdetés-

Amint azt Szabó András elmondta, az utóbbi időszakban mindenütt megfigyelhető volt, hogy visszaesett a véradási kedv, aminek valószínűleg a járványhelyzet az oka. Vérre azonban most is nagy szükség van, annál is inkább, mert a pandémia ideje alatt elhalasztott műtétekre már folyamatosan sor kerülhet.

Szabó András ellenőrizte a véradásra jelentkezők testhőmérsékletét

A csengődi vöröskereszt aktivistái, Sztranyák Judit titkár és Gál Lászlóné Éva szerény vendéglátással is készültek a véradók fogadására. Sztranyák Judit elmondta, hogy ezúttal is kevesebben jöttek el, mint amennyien ilyenkor szoktak. Szinte minden véradót ismerősként köszöntöttek, néhányan közülük már több évtizede rendszeresen visszatérő donorok.

A csengődi vöröskereszt aktivistái, Sztranyák Judit titkár és Gál Lászlóné Éva

Ilyen Gellért Sándor is, aki most adott 55-ödször vért.

„18 éves korom óta rendszeres véradó vagyok, a katonaság alatt ezt külön jutalmazták is. Amikor csak tehetem, adok vért, az a célom, hogy a 60-adik véradást is elérjem. Bár az utóbbi időszakban több ok miatt nem jutottam el, de most végre itt lehetek. Fontos, hogy tudom: segítek” mondta Sándor.

Gellért Sándor 55-szörös véradó

Ketten most először adtak vért: Szabó Norbert (kiemelt képen), aki szülei hagyományát folytatva érkezett és Sipos Edit, aki a történetét is megosztotta velünk:

„Két éve határoztam el, hogy véradó leszek, de akkor még kiszűrtek. Akkor úgy döntöttem, hogy életmódot váltok, és 28 év után még a dohányzásról is lemondtam. Most végre adhattam vért, és mindenkinek csak ajánlani tudom: nem volt fájdalmas, csak egy kicsit kellemetlen, és nagyon jó érzés a tudat, hogy segíthetek másoknak” – fogalmazott Edit.

Sipos Edit először adott vért

Csengődön a következő véradás 2022. január végén lesz a művelődési házban.
Térségünkben a legközelebbi lehetőség a véradásra  július 9-én, pénteken délelőtt Soltvadkerten, délután Kaskantyún, valamint július 11-én, vasárnap Akasztón lesz.

Ne feledjük: aki vért ad, három életet ment meg!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS