Újabb források, most több, mint 500 millió forint érkezik a Bács-Kiskun megye 3. számú választókörzetének településeinek fejlesztésére, szinte teljes egészében útépítésre, tájékoztatott Font Sándor országgyűlési képviselő a Facebook oldalán.

A képviselő rámutatott, hogy e sikeres pályázatnak köszönhetően – a Magyar Falu program keretében – 16 településen végezhetnek majd belterületi útfelújítást az önkormányzatok, továbbá a Belügyminisztérium pályázatán pedig 17 választókerületi település lett nyertes.

A nyertes települések között van Akasztó is, melynek önkormányzata 30 millió forintot nyert a Magyar Falu Programban meghirdetett belterületi útfelújításra.

-Hirdetés-

Suhajda Antal polgármester elmondta, hogy e forrásnak köszönhetően még a korábban (2000-es évek közepén) salakburkolattal stabilizált utak fognak záróréteget (itatott makadám technológiával) kapni. Így szilárd burkolatú lezárásra kerülhetnek azok a belterületi utak, amelyek éves szinten rendszeresen kigödrösödtek, kikátyúsodtak. Továbbá ezek mellett nagy hátrányuk volt, hogy rendkívül poroltak ezek az útszakaszok. E beruházásnak megfelelően megszűnik a porszennyezés, illetve a rendszeres gödrösödés is, tájékoztatta portálunkat Suhajda János Akasztó polgármestere.

A polgármester elmondta: a településvezetés célja, hogy Akasztó összes útfelülete legalább aszfaltos burkolattal lezárásra kerüljenek.

A fejlesztéssel kapcsolatban a település első embere elmondta, hogy az érintett utakat először kiegyenlítő réteggel (0-12-es zúzottkőből 5-7 cm vastagságban) látják el, majd itatásos technológiával 2 rétegben kerülnek kialakításra.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy  a tavalyi évben is nyert az önkormányzat 7 millió forintot belterületi útfelújításokra, szintén a Magyar Falu Program által biztosított forrásból. Így a fejlesztést is a közeljövőben, lehetőség szerint a nyár végéig be fogják fejezni.

Így összességében megújul a településen a Szőlő utca teljes szakasza, a Táncsics utca, a Petőfi Sándor utca, az Eötvös utca, a Fő utca Nyúl utcának összekötő szakasza (az óvodával szemben), valamint a Kossuth utca – Akácfa utca összekötő szakasza.

A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a településvezetés célja, hogy Akasztó összes útfelülete legalább aszfaltos burkolattal lezárásra kerüljön. A polgármester kiemelte, hogy emellett nem fogják elhagyni a meglévő, megromlott állapotú utak kátyúzását, javítását sem. Az ilyen jellegű munkálatokhoz további pályázati források lesznek szükségesek a jövőben, hogy a település 28 kilométer hosszú útszakaszát a lakosság számára elfogadhatóvá tegyék.

MEGOSZTÁS