Németh István testépítő bajnok gyermekkori álmait követve bejárhatta a világ számos pontját. Életét a lehetetlen fogalmának ismerete nélkül, a folyamatos fejlődés vágya és családja iránti szeretete hajtja előre. Most ismét Magyarországon él feleségével, Rékával, kisfiukkal és születendő gyermekükkel. Életének meghatározó mérföldköveiről, hazánkba visszavezető útjáról beszélgettünk.

-Hirdetés-

 

Hogyan sodort az élet Keceltől egészen Las Vegasig?

Sportolóként 2006-ban kezdtem el kiutazgatni az Egyesült Államokba, de már kisgyermekkorom óta nagyon érdeklődtem Amerika iránt. Volt is egy nagy világtérképem a falon, ahol húztam vonalzóval egy nyilat Magyarországtól Los Angelesig. Álmaimtól függetlenül nagyon boldog gyerekkorom volt Kecelen, és nagyon szerencsésnek érzem magam, mert csodálatos szüleim vannak.

Szüleivel

1999-ben kezdtem el súlyzós edzéseket végezni, majd 2002-ben már a testépítésben versenyeztem, ekkor lettem junior magyar bajnok. Ezt követően 2004-ben megszereztem az abszolút magyar bajnoki címet két különböző mezőnyben is, a 2006-os évtől pedig már kizárólag nemzetközi megmérettetéseken indultam. Így a 2006-2007-2008-as versenyszezonokban a legtöbbször Amerikában versenyeztem, ennek köszönhetően egyre jobban megismertem az országot.

2007-től már profiként képviseltem Magyarországot a nemzetközi versenyeken, elsősorban az USA, Kanada és Spanyolország volt a cél. A 2009-es amerikai versenyszezon alkalmával pedig úgy döntöttem, hogy kint maradok Floridában, ahol épp versenyeztem. Hat évet éltem ott, St. Petersburgban és Tampában. 2015-ben költöztem Las Vegasba, és ott éltem egészen 2020 márciusáig, amikor is kirobbant a koronavírus-helyzet. Egyébként is terveztem újra Magyarországra látogatni, de a kialakult állapotok miatt, végül rengeteg nehézség után – szinte az utolsó repülőgép járatokkal – tudtam csak eljönni. A feleségem és a kisfiam akkor már Budapesten voltak, és elég nagy stresszhelyzetet éltünk meg, hiszen egyáltalán nem volt biztos, hogy én is haza tudok jutni. Konkrétan kilenc repülőjegyet kellett vennem, mivel hat járat törölve lett az akkori helyzet miatt. Szerencsére végül sikerült az út, az egyik kutyánkat is én hoztam magammal.

Mi a tervetek itthon? Most már végleg itthon maradtok?

Egyelőre biztosan Magyarországon tervezzük a jövőnket, mert most egyértelműen, minden szempontból ez kedvezőbb számunkra. 2013 óta volt zöldkártyám, majd 2019-ben megkaptam az amerikai állampolgárságot – tehát, ahogyan a sportvonalon, úgy ezen a területen is összejött, amit terveztem –, viszont főleg az elmúlt egy év változásai után üzleti és általános anyagi szempontból is sokkal kedvezőbb számunkra Magyarország. A szüleim is Budapesten élnek, emellett úton van már a második gyermekünk, ezzel pedig összefügg továbbá, hogy az amerikai közbiztonságot és általános hangulatot egyáltalán nem érzem jelenleg megfelelőnek arra, hogy ott tervezzek jövőt a családom számára.

Hogyan alakult a karriered az élsport után?

A versenyzői karrierem után sokat dolgoztam személyi edzőként, de 2017 óta egyre inkább azon volt a fókusz, hogy elkezdjem kialakítani az online edzői munkámat. Ez azért hasznos, mert ha csak konkrét edzéseket tartok, akkor pontosan behatárolt, hogy hány emberrel tudok foglalkozni naponta (ami igencsak limitált), viszont online Amerikából is tudtam már magyarokkal együtt dolgozni, és ez nyilván fordított esetben is igaz. Az ehhez való sikeres promóció alapját elsősorban az adta, hogy 2010-ben én lettem az első magyar testépítő, aki indult a Mr. Olympia versenyen, amely a testépítők profi világbajnoksága.

Most mivel foglalkozol, és hogyan van ebben jelen a feleséged?

A feleségem, Réka is fitneszversenyző volt, most közösen dolgozunk a kliensekkel, ő kizárólag hölgyekkel foglalkozik, én pedig vegyesen. Évente minimum háromszor indítok nagycsoportos online átalakuló challenge-eket, amelyeken eddig már közel 1000 ember vett részt. Továbbá egy saját csapattal specifikusabb közös munkát is végzünk, ahol jelenleg 60-70 emberrel foglalkozunk, köztük sok versenyzővel. Emellett továbbra is tartok személyi edzéseket és telefonos konzultációkat. Így egyben ezek nagyon sok munkát jelentenek, de legalább kifizetődő, nincsen főnökünk, és végső soron minden nap csupán őszintén kell kommunikálnom emberekkel, miközben átadom nekik a tudásom.

Hogyan birkóztál meg a kulturális különbségekkel? Melyek számodra a legjellemzőbb különbségek a magyarországi és az amerikai élet között?

Az életem a folyamatos változásokról szól, öt különböző városban laktam már, és ha jól emlékszem, 16-17-szer költöztem eddig. Magyarország, Florida és Nevada (Las Vegas) nagyban különböznek egymástól. Éghajlatok, szokások, embertípusok. Mindenhol rendkívül sokat tanultam meg a világról és az emberekről, a gyakori változások pedig nagyon flexibilissé tettek engem.

Feleségével Rékával és kisfiukkal

Specifikusan a Magyarország és az Egyesült Államok közötti különbség pedig érdekes, hiszen mindkét helyen vannak pozitívumok és negatívumok is olyan számban, hogy nem igazán lehet eldönteni, hogy melyik irányba dőlhetne a mérleg nyelve. Amit könnyen ki tudok jelenteni, például az, hogy Amerika egyértelműen egy pozitívabb hely, Magyarország pedig őszintébb. Én e kettő ötvözetét próbálom az életemben követni, most épp Budapesten élve.

Mi az a cél, amit jelen helyzetedben megfogalmaznál?

Annak örülök a legjobban, hogy most boldogan élhetünk együtt Budapesten, mindössze 15 percre a szüleimtől, akik rengeteg örömüket lelik az unokájukban és természetesen abban is, hogy mi is itt vagyunk Magyarországon.

Elsődleges célom az, hogy tovább fejlődhessek a munkámban, apaként, emberként, és egyre magasabb életszínvonalat biztosíthassunk a családunknak.

Írta: Csiszér Erika
Képek: Németh István

MEGOSZTÁS