Suhajda Antal polgármester is köszöntötte születésnapján Mészáros Bélát, az Akasztói Általános Iskola egykori igazgatóját, Akasztó díszpolgárát.

 
Azokban a nehéz években volt iskolaigazgató 28 évig, amikor a közoktatásban még óriási nehézségek tették próbára a nevelőtestületet és az intézményvezetőt is egyaránt. Amikor sokszor az anyagiak híján csak a hivatástudat általi lelkesedés és elhivatottság fűtötte az általa vezetett tantestületet. Munkássága alatti színvonalas oktatás eredményeként megyei szinten elismert iskola működött Akasztón. Szívesen fogadták az Akasztóról érkező, felkészült diákokat Kalocsa és Kecskemét középiskoláiban is egyaránt.
 
Mészáros Béla bácsi Bácsbokodon született 1931. július 19-én. 1951-ben került Akasztóra, majd a sorkatonai szolgálat letöltése után végleg Akasztón telepedett le. 1956-ig tanítói beosztásban dolgozott, ekkor nevezték ki az Akasztói Általános Iskola igazgatójának. 1957-ben kötött házasságot Erzsike nénivel és közösen folytatták tanítói tevékenységüket nagy hivatásszeretettel.
 
28 év igazgatói munkájához fűződik:
 
  • A vásártéri 2 tantermes általános iskola és szolgálati lakás (ma óvoda) építése
  • Óvodai csoportok fejlesztése
  • 200 fős menza beindítása
  • Kisegítő iskola helyben történő megszervezése
  • Iskola elektromos hálózatának korszerűsítése
  • Szaktantermi oktatás megvalósítása
  • Aktív és hasznos résztvevője volt a járási igazgatói munkaközösségnek

 

-Hirdetés-

Munkája során számos kitüntetésben részesült:

– 1969 Miniszteri Dicséret
– 1977 Budai Dezső díj
– 1986 Kiváló Munkáért Kitüntetés
– 1991 Pedagógus Szolgálatért Emlékérem
– 1992, 1994 Eötvös József Emlékérem

 
Aranydiplomáját 2003-ban vette át a kiskőrösi Bem József Általános Iskolától, ahonnan nyugdíjba vonult.
 
Gazdag pedagógusi életpályája elismeréseként, melynek során maradandó emléket hagyott Akasztó lakói szívében, Akasztó Község Önkormányzatának képviselő testülete 2003-ban AKASZTÓ DÍSZPOLGÁRA címet adományozott számára.
 
További jó egészséget kívánunk számára! Köszönjük, amit településünk oktatásáért tett, tettek feleségével Erzsike nénivel – írja Suhajda Antal polgármester közösségi oldalán.