Július 14-én közgyűlést tartott a Kiskunvíz Kft, ahol Forrai Ákos alpolgármester képviselte Kecel városát, mivel a település is tulajdonrésszel rendelkezik a vállalkozásban. Mivel nagyon rég nem volt lehetőség személyes találkozóra, ezért rendkívül sok téma volt, amiről a tárgyalniuk kellett.

-Hirdetés-

Forrai Ákos az egyeztetéssel kapcsolatban arról tájékoztatta portálunkat, hogy a kiemelt szerepet kapott ott a keceli ivóvíz helyzete. 

Sajnos tapasztalhattuk jó néhány esetben, főleg ebben az óriási szárazságban és nagy kánikulában, hogy a víz minősége nem olyan, mint amilyet elvárnánk a szolgáltatótól

– tájékoztatott az alpolgármester.

Forrai Ákos, Kecel alpolgármestere: „a helyzet megoldásával kapcsolatban folyamatos az egyeztetés a városvezetés és a Kiskunvíz Kft. szakemberei között”

Hozzátette, a szolgáltató a felvetett problémával kapcsolatban azt közölte, hogy ilyen esetekben sem ártalmas az egészségre a víz minősége, azonban tisztában vannak azzal, hogy esztétikailag kifogásolható. A sárga színű vizet azzal magyarázzák, hogy a vízkiviteli igény jelentősen megnövekszik a kánikulával terhelt időszakban, így a meglévő, régi kút már nem győzi az óriási vízkapacitást: a tisztítás és a visszatermelés során deficit alakul ki, ezért a vastalanítás nem történik meg teljes mértékben, ebből kifolyólag érkezik a háztartásokba a kifogásolható kinézetű víz.

A helyzet megoldásával kapcsolatban folyamatos az egyeztetés a városvezetés és a Kiskunvíz Kft. szakemberei között: mivel a víznyerő kutak az idő múlásával elhasználódnak, beomlanak és szennyeződhetnek, ezért a szolgáltató szakemberei azt a megállapítást tették, hogy Kecelnek egy újabb kút fúrására van szüksége. Ezzel kapcsolatban Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere úgy tájékoztatott, hogy már benyújtott egy bruttó 36 millió forintos támogatási kérelmet az illetékes minisztérium felé, amiből az új kút létesítését finanszíroznák. 

Forrai Ákos továbbá kifejtette, hogy emellett új lehetőség nyílt a városok számára, mégpedig az, hogy a vízszolgáltatást teljes egészében az államra ruházhatják. A gyakorlatban ez olyan előnnyel járna, hogy a gyakran kiszámíthatatlanul felmerülő költségeket (mint például egy meghibásodott szivattyú javítása vagy cseréje, ami sok millió forint is lehet) kizárólag az állam viselné. Az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy e lehetőséget szakértők bevonásával rövidesen megvizsgálják, és azt követően fog majd arról döntést hozni az önkormányzat képviselő-testülete.

Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: shutterstock

MEGOSZTÁS