Közel egy hónappal ezelőtt  hatalmas jégkár sújtotta Kecel városát, amelynek a termőterületek 40 százaléka áldozatul esett. A természeti katasztrófát követően Kecel, Soltvadkert és Kiskőrös polgármesterei tanácskozást tartottak annak érdekében, hogy kiderítsék: a jövőben hogyan lehetne az ilyen jellegű káreseményeket kivédekezni.

-Hirdetés-

Mivel Haszilló Ferenc polgármester szabadságát töltötte, így Forrai Ákos alpolgármester képviselte Kecel városát. A városvezetők mellett a jégelhárító rendszereket üzemeltető gazdák is részt vettek az ülésen.

Forrai Ákos kérdésünkre elmondta, hogy a sok negatív megnyilvánulással és a közhiedelemmel ellentétben a szóban forgó vihar során a rendszerek összehangoltan és egyszerre működtek a városban. Mint kiderült, már a jégeső megérkezése előtt működésbe hozták a jégelhárítókat.

Forrai Ákos: „hiába működnek kifogástalanul a keceli rendszerek, ha van egy nyitott kapu”

A szakértők által megállapításra került az a tény, hogy Kecel különösen is nehéz helyzetben van, mivel a Duna felett képződő felhőrendszereket az uralkodó szél a település irányába szállítja. Azonban nagy probléma, hogy a nyugati, délnyugati irányból nézve a város védtelen, hiszen azokon a területeken nincs megfelelő védelmi rendszer kialakítva.  

Az alpolgármester hangsúlyozta: hiába működnek kifogástalanul a keceli rendszerek, ha van egy nyitott kapu, amelyen keresztül be tud menni a város felé a légtömeg. Tehát egyik város biztonsága egy másik településen múlik: mindaddig, amíg nincs meg délnyugatról a megfelelő védettség, addig Kecelen sem lehet a megfelelő biztonságot kialakítani.

A témában megkerestük Bányászi Gábor önkormányzati képviselőt, főállású gazdálkodót is. Kérdésünkre elmondta, hogy a kérdéses viharban az összes jégelhárító rendszer működött a városban:  közülük egyet az Agrárkamara (a kamarai tagdíjból), és hármat a hegyközség (a hegyközségi díjból) működtet. Mint megtudtuk, az utóbbi három rendszer önkéntes alapon működik, melyek önkormányzati és hegyközségi tulajdonban vannak.

Bányászi Gábor: „a keceli önkormányzat már felvette a kapcsolatot a környékbeli településekkel a hatékonyabb jégvédelmi rendszer kialakításának érdekében.”

Bányászi Gábor azt javasolja, hogy (bár több gazda is boszorkányüldözésnek tartja) ebben az esetben gazdáknak érdemes a terménybiztosításra odafigyelniük, mivel manapság az időjárásunkra leginkább jellemző, pusztító szupercellák ellen nem tehetnek mást.

A képviselő arról tájékoztatta portálunkat, hogy a keceli önkormányzat már felvette a kapcsolatot a környékbeli településekkel a hatékonyabb jégvédelmi rendszer kialakításának érdekében.

Borítókép forrása: Domonyi László, Kiskőrös város polgármesterének közösségi oldala

MEGOSZTÁS