Bemutatkozik Borzák Mónika, aki 2020. december 1-je óta dolgozik megbízott művelődési ház vezetőként Páhin.

-Hirdetés-

 

Hogyan értesültél az állásról?

A pozíció betöltésére négyen pályáztunk, azonban a többi jelentkezőnek nem volt megfelelő alapvégzettsége a munkakör betöltéséhez. Petz János polgármester személyesen kért fel engem erre az állásra, majd pedig tulajdonképpen két nap leforgása alatt meg is szavazták, hogy én töltsem be ezt a munkakört. Jelenleg megbízási szerződéssel látom el ezt a feladatot 2020. december 1-je óta. A Lakitelek Népfőiskolának vagyok még alkalmazottja, mivel ők iskoláztak be engem egy magasabb, közművelődési asszisztens képzésbe, emellett pedig rendezvényszervezőnek tanulok. Vannak képzési napjaink, illetve műhelymunkáink is, sőt a napokban szóbeli vizsgára is készülök. A képzés összesen egy éves, mely idén év végén zárul.

Miért döntöttél úgy, hogy igent mondasz a felkérésre?

Tősgyökeres páhi lakos lévén szerettem volna helyben dolgozni. Már most nagyon szívesen végzem ezeket a feladatokat, azonban sose gondoltam volna, hogy mindez ennyi feladattal és ilyen hatalmas felelősséggel jár. Sokan ismernek a faluban és a környező településeken is. Sokakkal jó kapcsolatot ápolok, így abban bízom, hogy eredményes leszek majd a munkámban.

Milyen programok megvalósításában vettél részt eddig, illetve készültök-e most valamilyen eseményre?

Az első nagyobb projekt, amit már én szerveztem, az a játszótér avató és a gyermeknap volt. Azonban tavasszal is szerveztem programokat. Húsvétkor csináltunk egy falujáró fészekkereső eseményt a gyerekeknek, 12 állomással, melyhez a dekorációt is én készítettem. Később májusfát is díszítettem. Anyák napján egy szál virággal köszöntöttük az édesanyákat, illetve összetekert versek voltak a faluban kiakasztgatva, míg a templomban személyesen osztogattam szét azokat. A tavaszi rajzverseny nagy népszerűségnek örvendett, összesen 34 gyerek rajzolt, melyeket a művelődési ház ablakaiba tettem ki. Eredményt a gyereknapon hirdettünk. Hamarosan egy természetfotó pályázatot is indítunk, melynek pályamunkáit szeptemberben a falunapon állítjuk majd ki a művelődési házban az imént említett rajzokkal együtt.

Az augusztus 7-én megrendezésre kerülő arató mulatság egy teljesen új kezdeményezés, melybe a polgármester úr már bele is egyezett. A programhoz készítettünk plakátokat és egy facebook eseményt is. Ez az arató és pörgetés végző fesztivál tulajdonképpen egy zenés mulatság, egy utcabál, ahol elsősorban inkább a dekorációs elemek tükrözik vissza a téma hangulatát, hiszen lesznek szalmabálák is kihelyezve a közösségi tér udvarán. A mulatságon sült kolbásszal és rétessel várjuk az érdeklődőket a lampionokkal feldíszített közösségi téren, ahol büfészolgáltatás is elérhető lesz. Amennyiben sikeresen zárul az esemény, jövőre nagyobb szabású rendezvénnyel készülünk majd, ahol elképzelhető, hogy versenyeket is szervezünk, akár főzéssel egybekötve, de ugyanezzel a jelleggel. Civil borklub szervezetünkkel együtt szeretnénk hagyományos szüretet is rendezni.

Szeptember 17-18-án  pedig a falunapra készülünk. Pénteken egy emlékmérkőzéssel veszi kezdetét az esemény, majd este az elballagott 8. osztályosok ünnepi műsora, egy pantomim előadás lesz megtekinthető. Az eseményen az orgoványi hastáncos lányok is fellépnek, míg este egy retro partyval készülünk. Szombatra kézműves vásárt hirdettünk, ahova csak kézművesek jelentkezését várjuk. Főző és süteménysütő versenyt is hirdetünk majd, míg a délután folyamán különböző műsorok is lesznek a színpadon. Néptáncos csoportok is érkeznek hozzánk, valamint az akasztói citerások, de fellépnek az iskolánk diákjai is. 14 órakor kezdődik a lovas felvonulás. Esti sztárvendégünk Pál Dénes lesz, majd pedig a Gmoser testvérek húzzák a talpalávalót egészen hajnalig. Éjfélkor tűzijátékkal zárjuk az eseményt. Mindez önkormányzati támogatással és felajánlásokból valósulhat meg. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy még keresünk kézműveseket, akik portékáikat árulhatják a rendezvény alatt. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További terveim is vannak az őszre. Szeptemberben kézműves foglalkozássorozatot szeretnék indítani gyerekeknek, heti egy alkalommal. A képzés elmúlt 7 hónapja alatt sok mindent tanultam, például a gyöngyfűzésről és a vesszőfonásról. Ezeket a tapasztalatokat szeretném átadni az itt élő gyerekeknek is. Továbbá nagyon szeretném újra méltó módon ünnepelni hagyományos és tradicionális ünnepeinket is, feleleveníteni például a húsvéti hagyományokat, hiszen az utóbbi időben ezek teljesen kikoptak a helyi közösségi életből, itt Páhin. Mindehhez a lakosság aktív közreműködésére számítok. Az elmúlt félév tapasztalatai alapján azt gondolom, hogy együttműködőek lesznek a szülők és a faluban többen is.

E tények tükrében mennyire látod könnyű vagy éppen nehéz feladatnak a közösségépítést?

Az egyetlen nagy civil szervezetünk, a nyugdíjas klub már sajnos teljesen széthullott. Ebből írom a szakdolgozatomat is egyébként. Mivel idén ünnepelnék 30 éves jubileumukat, így azt a célt tűztem ki, hogy megpróbálom újraindítani a klubot, melyhez a régi vezetők már fel is ajánlották segítségüket.

Hogyan alakul a művelődési ház nyitvatartási ideje? A lakosok milyen elérhetőségeken tudják felvenni veled a kapcsolatot?

Mivel egyelőre hétfőn és csütörtökön nem tartózkodom itt az oktatások miatt, így azt javaslom, hogy az alábbi telefonszámon: 06 30 960 2195 keressenek a lakosok bizalommal, vagy a művelődési ház közösségi oldalán. 

MEGOSZTÁS