Zöldség termesztéskor, a vegetációs időszak alatt folyamatos és megfelelő vízellátást kell biztosítani a növényeknek, ha jó termést szeretnénk elérni. A zöldségek a száraz és az aszályos időszakban elpusztulhatnak, ha nem kapnak elegendő vizet. Van néhány egyszerű irányelv, amit érdemes követni, hogy jó termésünk legyen. Ahhoz, hogy a zöldségek túléljék és virágozzanak is a száraz évszakban locsolás szükséges. A kerti locsoláshoz kell egy tömlő. Egy rossz minőségű kerti talaj azonban nem csak a vizet igényli, hanem szerves anyag is szükséges hozzá. A szerves anyag az, amely segít megtartani a vizet, így erre is szükségünk lehet a jó terméshez a tömlőn kívül.

A forró és száraz körülmények közötti termesztés nem a legegyszerűbb dolog. Költséghatékonyság szempontjából érdemes minőségi tömlőket vásárolni, hiszen a gyengébb minőségű tömlők nagyon gyorsan tönkremennek és újak beszerzése szükséges. A zöldségek pontos öntözési igényét érdemes előre felmérni. A zöldségek két időszakban igazán érzékenyek az aszályra. Amikor betakarítják őket és a betakarítás előtti 2-3 hétben. Minden egyes zöldségnek más és más öntözési igénye van. A levélzöldségek, mint például a fejes káposzta, a saláta, a spenót mind gyakori öntözést igényel. A levelek nagysága, kiterjedése szorosan összefügg a vízellátottsággal, így, ha például túlöntözzük, akkor tönkremennek, ha pedig keveset öntözzük, akkor kicsi levél lesz rajtuk. A brokkolit, valamint a karfiolt nem kimondottan a leveleik miatt termesztik, de hasonlóképpen kell öntözni, mint a levélzöldségeket. A szárazságot egyik sem bírja a növekedés szakaszában. Ha nem kapnak elegendő vizet, akkor csökken a növekedésük és korán fejesednek. A gyökér-, gumós, valamint a hagymás zöldségek, mint például a különféle burgonya fajták, a hagyma, a sárgarépa termés, mint egyenletes öntözést igényel. Ha nem egyenletesen kapják a vizet, akkor a hagyományostól eltérő termést hoznak és a burgonya másodvirágzásnak is indulhat. A gyümölcsöket termő zöldségek, mint például az uborka, a tökfélék vagy a dinnye, borsó és paprika nagyon érzékeny a szárazságra. Vízhiány miatt a termésmennyiség korlátozottá válik. Az öntözésüket érdemes csökkenteni, amikor érésnek indul.

-Hirdetés-

Tömlő vásárláskor, ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes az erősített locsolótömlők mellett letenni a voksunkat. Ezek a 3 vagy több rétegű rugalmas tömlők rendkívül erősek, így biztosak lehetünk abban, hogy nem csak egy szezonra vásároljuk meg őket. A locsolótömlők különféle hosszúságban kaphatók így vásárlás előtt fel kell mérni, hogy milyen hosszú tömlőre van szükségünk ahhoz, hogy a teljes kert locsolását megoldjuk. Ezeket a tömlőket természetesen össze is lehet kötni, így bármekkora is a kertünk be tudjuk azt locsolni. A tömlők átmérője szabályozza, hogy milyen gyorsan folyik át rajta a víz, de azt vegyük figyelembe, hogy minél hosszabb egy tömlő, annál kisebb lesz a víznyomás. Ha lehet, kerüljük a fekete tömlők vásárlását, mert a napon a csőben maradt víz könnyen átmelegszik és ezzel a forró vízzel locsoláskor kárt okozhatunk a termésben.

Írta, kiemelt kép: Galambos Dániel

MEGOSZTÁS