Az iskolásoknak nem volt könnyű az elmúlt másfél év, melyben csak minimális időt tölthettek az iskolaközösségben. Szükség van rá és megérdemlik, hogy végre kicsit fellélegezhessenek. Ezt azonban a jelenlegi járványhelyzetben biztonsággal csak a megfelelő védettség mellett tehetik meg. A gyermekek Covid oltásával kapcsolatos kérdésekre Dr. Percs Ágnes csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, háziorvos adott választ.

-Hirdetés-

 

Miért fontos a gyermekek Covid oltása?

A Covid19 betegség a fiatalokra is veszélyes lehet. A gyermekek Covid19 betegsége az estek egy részében enyhe lefolyású, gyorsan átvészelhető. Azonban Magyarországon 10 gyerek halt meg Covid19 fertőzés miatt. A Covid19 fertőzést követő sokszervi gyulladásos betegség megtöltötte a gyermek intenzív osztályokat itthon és világszerte is. Leginkább a 10 év feletti korosztály volt érintett. Jelenleg a fiatalokra is veszélyes delta-vírusmutáció terjed.
Már látható, hogy az enyhe tünetekkel Covidon átesett gyermekek is hetekig, hónapokig fáradékonyságra, memóriazavarra, koncentrálóképesség-csökkenésre panaszkodnak.

Milyen vakcinával oltják a 12-18 éves gyermekeket? Mikor kell a második vakcinát beadni?

A gyerekeket jelenleg a Moderna és a Pfizer vakcinával lehet védetté tenni, de csak 12 éves kortól.
Az első oltást követően 21 nap múlva történik a 2. oltás

Mikortól véd a védőoltás?

Az immunitás az első oltást követő 14. naptól merhető, de a teljes védettség leghamarabb a 2. oltást követő második hétre épül fel.

Milyen oltási reakcióra számíthatunk?

Az oltási reakció azt jelenti, hogy szervezetünk megkezdte a védekezést a kórokozó ellen. 6-8 óra múlva jelentkezhet az oltott kar fájdalma, mely 1-2 napig általában fennáll. Ez a helyi gyulladásos reakció, következménye nem kóros (Jegelni tilos!). Ritkább esetekben láz, izomfájdalom, enyhe influenzaszerű tünetek is kialakulhatnak, de ezek pár  nap alatt elmúlhatnak.

Az oltást követően mikor lehet sportolni?

Az oltást követő reakciók nagy egyéni különbséget mutatnak, ezért általánosságban azt javasoljuk, hogy az oltást követő 1-2 napig megerőltető sportolást ne tervezzünk.

Elképzelhető, hogy a fiatalabb korosztálynak is lesz védőoltás?

A 12 évnél fiatalabbak oltásának lehetőségét vizsgálják a gyártók és a hatóságok, addig marad a védekezés, mely jobb híján a maszkviselésben, fertőtlenítésben, szellőztetésben, távolságtartásban merül ki.

Dr. Percs Ágnes
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, háziorvos

Forrás, kiemelt kép: Keceli Hírek

MEGOSZTÁS