Kiírta zenei pályázatait szerdán a Petőfi Kulturális Ügynökség. A pályázatokat október 1-jéig lehet benyújtani – tudatta a Petőfi Kulturális Ügynökség szeptember 15-én az MTI-vel.

Mint írják, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett, 1,3 milliárd forintos pályázati csomagba tartozó felhívások a hazai és határon túli magyar előadók, könnyűzenei, világzenei és jazz együttesek, klubok, rendezvényhelyszínek, kiadók, zenei produkciós szervezetek, ügynökségek, zenei irodák, és technikai szakemberek támogatását célozzák. A pályázati felhívások szempontjait és célkitűzéseit a 2021 nyarán megalakult, kilenc fős szakmai kollégiuma értékelte, és javaslatot tett többek között a támogatás formájára, a jogosultak körére és az értékelés szempontjaira is.

A könnyűzenei szakmai kollégium tagjai:

Horváth László, a kollégium elnöke, a Fonó Budai Zeneház alapítója 
Both Miklós zeneszerző, előadóművész, népzenegyűjtő  
Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Kollégium elnöke, a HammerWorld magazin alapítója  
ifj. Csoóri Sándor zenész, a Muzsikás együttes alapító tagja  
Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség Könnyűzenei Igazgatója  
Gőz László, zenész, tanár, a Budapest Music Center alapítója  
Mező Mihály zenész, a Magna Cum Laude zenekar frontembere  
Muraközy Péter, az NKA Könnyűzenei Kollégium elnöke, az Akvárium és az Expresszó Klub üzemeltetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője 

-Hirdetés-

A könnyűzenei, világzenei és jazz produkciók létrehozásának támogatására meghirdetett Legyen öröm a zene című pályázat célja, hogy a hazai és határon túli magyar előadók, rendezvényhelyszínek és technikai szakemberek számára lehetővé tegye a kulturális élet újraindítását célzó programban való részvételt. A felhívás részeként egy eddig be nem mutatott könnyűzenei, világzenei és jazz produkciót kell megvalósítani a pályázatban foglaltaknak megfelelő klubban, vagy koncerthelyszínen. A támogatás legalább 75 százalékát az előadók honoráriumára kell fordítani. A nyílt pályázat keretösszege 400 millió forint – emlékeztet a kommüniké.

A magyar zenei menedzserek és zeneipari szervezetek tevékenységeinek támogatása című pályázat célja azon könnyűzenei, világzenei és jazz ipari szereplők, kiadók, zenei produkciós szervezetek, ügynökségek, zenei irodák segítése, akik alapvetően és igazoltan több előadó menedzselésével foglalkoznak, több, egymásra épülő zeneipari tevékenységet együttesen, saját tevékenységi körükön belül végeznek. Kiemelt tevékenységük a tehetségkutatás és céljuk a Kárpát-medencében alkotó és élő magyar könnyűzenei, világzenei és jazzegyüttesek támogatása kulturális tevékenységük megőrzése és fenntartása érdekében, új művek, produkciók, kreatív tartalmak létrehozására. A nyílt pályázat keretösszege 700 millió forint.

A Kárpát-medence zenei közösségi hálózata című pályázat célja, hogy legalább 3 helyszínen, minimum 3 magyar előadó bevonásával, turnészerű produkciók jöjjenek létre, melyek hosszabb távon elősegítik a megfelelő infrastruktúrával rendelkező hazai és határon túli könnyűzenei, világzenei és jazz koncertek lebonyolítására alkalmas helyszínek és piaci szereplők Kárpát-medencei szintű közösségének kiépítését. A nyílt pályázat keretösszege 200 millió forint.

A Petőfi Kulturális Ügynökség pályázati kiírásai a www.kultura.hu weboldalon érhetőek el, a pályázatok benyújtására pedig az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER) van lehetőség – áll az összegzésben.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: VIRA.HU archív/Németh Hanga