A Kiskőrösön és környékén élőknek nem kell részletezni, mit is jelent a kézi szüret. Bár ma már leggyakrabban géppel szedik a szőlőt, majd mindannyian voltunk már sok-sok emlékezetes betakarításnak aktív részesei. Ki ne emlékezne a házigazdák gondos és izgatott készülődésére, a párás hajnalokra, a család, rokonok, szomszédok, barátok verbuválására, amikor kalákában indultak az ültetvényre, hogy ott sorban szabadítsák meg a roskadozó tőkéket nyáron át növesztett édes terheiktől. Persze voltak évek, amikor a természet nem volt kegyes hozzájuk. Amikor kártevők, fagyok vagy épp jégeső tizedelte a termést, emiatt pedig veszélybe került a megélhetés.

-Hirdetés-

Nem folytatom, mert nagyon hosszúra nyúlna ez az írás. Elég, ha sikerült felébresztenem az emlékeket.

Kép: KEVI

Szüret címszó alatt most másról szeretnék írni. Történt ugyanis, hogy Virág Tibor meghívására Kaskantyúra utazott a minap a KEVI 4.a osztálya, hogy kicsit belekóstoljon a szőlőtermelők életébe. Tibi és családja 5 hektáron termel csemegeszőlőt. Augusztus elejétől október elejéig érik a 14 fajta, melyek termését egy nagy áruházláncnak szállítják. Legkedveltebb fajtáik a Dunav és a Lubik, de az ültetvényekben Helikon Szépe, Pannónia, Itália, Moldova, Eszter, Attila, Éva, Kardinál és Néró is található. Az idén egy különleges olasz fajtával, a Black Magic-kel bővítették a kínálatot, melyhez nagy reményeket fűznek.

A Virág család nem először látta vendégül a kis csapatot, így tudták, hogy különleges élményben lesz részük. Már a fogadtatás sem volt mindennapi. A gyerekek énekszóval kérhettek bebocsájtást az ültetvényre. Ahogy mondják, a gazda szeme növeli a vetést, Tibi pedig gondoskodott arról, hogy a szőlő mindig érezze az emberi jelenlétet.

Kép: KEVI

Ezek a tőkék pedig meghálálták a törődést. Csodálatos, zamatos fürtöket neveltek, melyek nagyobb része már a boltok polcairól kacsint a vásárlókra, de maradt a gyerekeknek is feladat. Amit leszedtek, azt bogyónként üvegekbe rakhatták, és hazavihették. Közben persze annyit ehettek, ami csak belefért a pocakjukba.

Kép: KEVI

A meglepetések sora ezzel még nem ért véget. Frissen sült tarkedli volt az uzsonna, melyet Tibi anyósa, Mónika édesanyja készített, majd Marika néni és Anett néni osztott szét igazságosan az édesszájú lurkók között.

Köszönjük Tibinek és családjának a különleges szüreti délutánt, a szőlő „befőttet” és az apukáknak küldött egyedi ajándékot! Köszönet és hála minden szülőnek, aki segített abban, hogy az osztály kijusson Kaskantyúra! 

KEVI közlemény 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS