Immár Mátyás király corvináit és Széchényi Ferenc térképeit is az Északi-sarkon őrzik.

Magyarország először helyezett el digitalizált kultúrtörténeti dokumentumokat az Északi-Sarkvidéki Világarchívum (Arctic World Archive) Spitzbergákon található tárolójában. A válogatást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből állították össze. A norvég Piql cég által előállított mikrofilmtekercseket Sándorfi Eszter oslói magyar nagykövet, Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese helyezte el a trezorban 2021. szeptember 23-án.

Az a kulturális kincs és örökség, amely Magyarország több mint ezeréves történelme során keletkezett, most digitális formában legalább további ezer évre megőrizhetővé, egyben bővíthetővé is vált a jövő generációi számára

-Hirdetés-

– emelte ki a közlemény szerint Sándorfi Eszter a ceremónián.

Az AWA-ba elhelyezett magyar gyűjteményt Rózsa Dávid főigazgató mutatta be.

Az archívumba Mátyás király corvinái mellett Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor térképgyűjteményéből származó különleges darabok, valamint az OSZK-ban őrzött, XX. század eleji grafikus plakátok digitális másolatai is bekerültek. Az OSZK 2018 óta tartja számon együttműködő partnerei között a Piql-t, s ezzel az első magyar közgyűjtemény, amely alkalmazza az új technológiát.

Az első OSZK filmtekercsek betárolása az AWA telephelyén. (balra) Sándorfi Eszter, Magyarország norvégiai nagykövete, Rózsa Dávid OSZK főigazgató, Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettes. (Fotó:Virág István)

A kiválasztott gyűjteményrészek hazai és nemzetközi szinten is unikálisnak tekinthetők, egyúttal híven tükrözik az OSZK gyűjteményének sokszínűségét – olvasható az írásos összegzésben.

Az Északi-sarkvidéki Világarchívumot (AWA) 2017-ben alapították a világ legészakibb lakott településének tartott norvég város, Longyearbyen elhagyatott szénbányájában azzal a céllal, hogy digitális formában megőrizzék az utókor számára az egyes nemzetek pótolhatatlan kulturális, történelmi, művészeti örökségét.

Alapítása óta már 16 különböző nemzet gyűjteményei kerültek az archívumba. Olyan intézmények szerepelnek az adományozók listáján, mint a Vatikáni Apostoli Könyvtár, a Norvég Nemzeti Múzeum, az Európai Űrügynökség vagy az UNICEF, ugyanakkor helyet kaptak már kortárs kulturális értékek is, például a Prodigy zenéje.

A csütörtöki esemény keretében Magyarország mellett India, Kanada, Malajzia, Norvégia és Olaszország helyezett el anyagokat az archívumban.

Forrás: mult-kor.hu 
Képek: Országos Széchényi Könyvtár facebook-oldal/ Virág István

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)