Akár munka, akár szórakozás a cél, a laptopunk legtöbb esetben szinte hozzánk nő egy idő után, és szinte elválaszthatatlanokká válunk. Ezért aztán igen fontos, hogy alaposan felkészüljünk arra az esetre, ha utaznunk kell, és vinni szeretnénk a laptopot. Hiszen bármi megeshet, jó és rossz dolgok egyaránt történhetnek veled is és a gépeddel is. Nézzük meg néhány pontban, hogy mivel érdemes felkészülni ezekre az esetekre.

1. Szabály: ne vidd el a laptopod, ha nem szeretnéd elveszíteni

Az igazság az, hogy a legtöbbször nem tolvajok és rablók jelentik a fő veszélyt a laptopunkra, amikor utazunk, hanem mi magunk. Persze, ellophatják, elkeveredhet a reptéri csomagok között (ha voltál olyan buta, hogy nem vitted fel magaddal a gépre), de nagyobb esély van arra, hogy a te ügyetlenséged okozza a vesztét. Elejted, kiesik a táskából, leesik a hajóról, vagy csak ottfelejted a vonaton, buszon, taxiban.

-Hirdetés-

Ha mindenképpen utazol, lehet érdemes két gépet tartani: otthon marad a drágább, és egy használt, akár kicsivel gyengébb gépet viszel magaddal. Ma már úgy is mindent a felhőben csinálunk, játszani tudsz akár valamelyik felhőalapú játék-szolgáltóval (pl.: GeforceNow, Google Stadia, stb.), vagy ha unod magad, egy online kaszinó Vegas stílusú játékával is feldobhatod magad. Pár pörgetés egy nyerőgépen és már jobb is a hangulat. Szóval, a lényeg: csak olyan számítógépet vigyél az útra, ami nem okoz nagy bánatot, ha eltűnik vagy megsérül.

Ha ragaszkodsz a drágább géped utaztatásához, akkor mindenképpen biztosításról is gondoskodj.

2. Szabály: Szerezz be egy kiváló hátizsákot a laptophoz

Megelőzni csak úgy lehet a laptop elvesztését, ha megfelelően tárolod. Ehhez pedig nem kell más mint egy erős, kifejezetten laptoptárolásra tervezett hátizsák. Egy szimpla, egyszerű hátizsák biztos, hogy nem lesz jó, hiszen abban ide-oda mozoghat, kinyílhat, sérülhet a gép. Hosszabb túrák során pedig még nagyobb az esély arra, hogy a végén sérülten veszed ki a számítógépet a táskából.

Egy jó laptop hátizsák tulajdonságai:

Méret: a mérete legyen akkora, hogy a laptop, sőt akár egy, a laptophoz külön vásárolható műanyag tok is kényelmesen megálljon benne.

Merevítések: a táska alja legyen lehetőleg kimerevítve, és az sem gond, ha a laptop rekesz fala is egy kicsit merevebb anyagból van.

Párnázottság: a tökéletes illeszkedés nem garantált, a jobb laptoptáskák már párnázva vannak az illeszkedés a védelem érdekében.

Pántok, cipzárak és csatok: nem csak az lényeges, hogy a táskán belül jól illeszkedjen a laptop, hanem az is, hogy felvenni könnyű legyen, illeszkedjen, és jól zárható legyen.

Belső kialakítás: rekeszek, zsebek a különböző kiegészítőknek jók, ha vannak. Sőt, legyenek is inkább!

3. Szabály: Legyen minden a felhőben, vagy ha nem, akkor USB tárolón!

Talán mondani sem kell, hogy a számítógép elvesztése vagy megrongálódása nem is amiatt nagy baj, hogy drága volt, hanem az azon tárolt információk eszmei – munkához használt gép esetén pedig akár anyagi értéke lehet magas. Ezért fontos, hogy a dokumentumokat vagy valamelyik felhőtárhelyen tartsd, vagy pedig egy USB tárolóra ments mindent.

4. Szabály: Legyen biztonsági mentésed

Mindig legyen biztonsági mentésed minden fontos dokumentumról a laptopodon. Tárolhatod ezt online, offline a párnacihában, a lényeg, hogy ne menj el úgy egy utazásra, hogy nincsen mindenből még legalább egy példány. Ez vonatkozik a képekre, családi videókra, de még a játékokra, és a jelszavaidra is!

5. Szabály: készülj fel a töltésre!

Nagyon fontos, hogy legyen nálad olyan töltő, amit csatlakoztathatsz a helyi hálózatra, illetve olyat is érdemes eltenni, amivel menet közben tölthetsz, pl.: szivargyújtós töltő. Amikor a gyári töltőtől eltérő töltőt keresel, akkor olyat érdemes választani, amelyben van túlfeszültségvédelem is, mivel a világ számos országában fordulnak elő áramingadozások. Egy-egy hirtelen túlfeszültség hamar tönkre teheti a számítógéped.

6. Ne tárolj kényes adatokat a laptopon!

Rendkívül ritka az, amikor valaki úgy lop el egy számítógépet, hogy aztán az azon található adatokkal visszaéljen, vagy egyáltalán használni akarja. Neked azonban mindenképpen érdemes megtenni, hogy olyan dolgokat nem tárolsz a gépen, amelyek felhasználásával bajt okozhatnak neked. Ilyenek például a banki adatok, vagy akár a különböző jelszavaid.

7. Használj egy levelezőprogramot az emailjeidhez

Ha utazol, akkor lehet, hogy érdemes az emaileket olyan helyre küldeni, amit több készüléken is elérhetsz. A legkönnyebben a Gmail állítható be, amit lényegében bárhol elérhetsz akár telefonon is, illetve mivel felhőalapú levezőrendszer, így az emaileket nem kell letöltened a laptopra sem, így nem generálsz nagyobb adatforgalmat. A kompakt és könnyen kezelhető Gmail kiváló útitárs lehet.

Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS